Kao sve popularnija destinacija u Europi ističe se Rumunjska. Drakula je, tj. područje Transilvanije u kojem se smjestio njegov mistični dvorac, zasad još uvijek najposjećenija atrakcija. No Rumunjska je privlačna i zbog ostalih zanimljivosti poput Rudnika soli, mnogobrojnih dvoraca te jeftinog života uopće. Putom u Rumunjsku bilo bi šteta ne posjetiti njezinu obalu na Crnom moru. Barem na jedan dan. Što, kamo, kako i zašto?

1. Prijestolnica partija na rumunjskoj obali
Noćni život u Mamaiji često povezuju s onim na Ibizi ili u Miamiju. Mamaia, Miami, kako god bilo, ovdje se partija od zalaska sunca, kada posjetitelji počinju svoj pohod po luksuznim beach barovima i klubovima poput Lofta ili Cafe del Mara. Prekrasne pješčane plaže mamac su za turiste željne kupanja, uživanja i ronjenja, a mnogi se dolaze kupati u ljekovitom blatu jezera Siutghiol. Blato prodavači prodaju u paketićima na plažama diljem Mamaije.

2. Hipsterska Vama Veche
Dok je Mamaia simbol počesto raskalašene zabave i bogatog noćnog života na rumunjskoj obali, Vama Veche oduvijek je mjesto okupljanja rumunjskih boema i intelektualca koji mjesto zovu skraćeno Vama. U Vami se također zabavlja, no s odupiranjem komercijalizaciji turizma. Taj je otpor prije bio uspješniji, pa jedno vrijeme nije bilo klasične turističke ponude, ali je s godinama oslabio i kapitalizam se probio. Ipak, Vama i dalje simbolizira slobodu. Želite li provod na pomalo hipijevski način, što uključuje život na plaži, Vama je pravi izbor. Šatori po plažama i vudstokovska druženja cijele noći prava su protuteža klupskom načinu zabave u Mamaiji.

3. Konstantna Constanta
Rumunjski najstariji konstantno naseljeni grad dom je najvećoj luci na Crnom moru. Prepun je arheoloških i arhitektonskih dragulja, jedinstvenih muzeja i simbol kulturalne i religijske raznolikosti, pa tako nudi puno više od samog partijanja na plaži. Grad možete razgledati u jednom danu, a preporučujemo vam da razgledate njegov stari centar grad, isprobate rumunjsku priobalnu kuhinju i najvažnije, lokalnu kavu pravljenu prema tradicijskom receptu još iz doba Osmanskog Carstva. I, naravno, posjetite velike prostrane plaže na kojima i u srcu sezone možete pronaći mjesto. Do Constante možete iz Bukurešta ići busom ili vlakom, a trebat će vam oko 5 sati.

4. Ušće Dunava
Zaštićena prirodna regija u Rumunjskoj druga je delta po veličini, odmah nakon delte Volge. Rumunjski je dio delte 1991. zaštićen i stavljen na popis UNESCO-ovih mjesta svjetske baštine jer u njegovim jezerima, barama i močvarama živi više od 300 vrsta ptica i 40-ak vrsta slatkovodnih riba. Razgledati ušće rijeke koja prolazi kroz najviše država na planetu možete najjednostavnije dolaskom u rumunjski grad Tulcea. Otamo možete pronaći jednodnevne izlete na Deltu Dunava s vodičem. Pronađite pelikane, razgledajte selo Mila 23 te posjetite selo i šumu Letea.

Najbolji rituali: Znate li što Talijani rade četvrtkom? Rim Koloseum Njoki +1 Malfatti

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju