Europski kontinent obiluje održivim destinacijama. Nekad se radi o mjestima s fantastičnim javnim prijevozom gdje je zagađenje minimalno, a nekad o odredištima koja se mogu podičiti hrpom zelenih površina. Madrid, glavni grad Španjolske, nedavno je proglašen gradom koji najviše "voli stabla", i da stvar bude bolja – to nije prvi put.

Madridska su stabla nedavno dobila međunarodno priznanje već petu godinu zaredom. Priznanje je dodijelila Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu te je Madrid osvojio prestižnu titulu "Grad drveća svijeta 2023." zahvaljujući ne samo svojim stablima već i zelenim površinama.

Madrid - 5 Madrid - 5 (Foto: Getty Images)

Pobjeda španjolske prijestolnice pokazuje kako je grad ispunio standarde čuvanja zelenila u urbanim prostorima. Organiziranje akcija kojima se promiče svijest o važnosti stabala i zelenih površina u Madridu nije rijetkost, a i sami parkovi i stabla čuvaju se kao oči u glavi. I ovdje ne samo da se stabla ne uklanjaju u ime gradnje, naprotiv.

Između 2019. i 2023. diljem grada posađeno je 210 tisuća novih stabala, a madridsko vijeće obvezalo se na sadnju još 500 tisuća u nadolazećim godinama. Čini se kako španjolska prijestolnica neće tako lako titulu "najzelenijeg" prepustiti nekom drugog.

Ako vas put ponese u Madrid, slobodno se zaputite u neke od veličanstvenih parkova. El Retiro, Casa de Campo, Parque del Oeste, Madrid Río, Parque Juan Carlos I, El Capricho i mnogi drugi rado će vas ugostiti i ponuditi vam dovoljnu dozu odmora među njihovim stablima.

Zelena pluća Madrida: Park kraljeva i šibicara, dom masline starije od šest stoljeća i - samog đavla Park El Retiro u Madridu - 17 Park El Retiro u Madridu - 16 Park El Retiro u Madridu - 15 +13 Park El Retiro u Madridu - 14

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju