Val Badia u južnom Tirolu često se naziva "Srcem Dolomita". Široka dolina okružena je parkovima prirode Fanes Senes Braies i Puez Odle, a pogled na veličanstvene dolomitske (skoro) tritisućnjake Lagazuoi (2.835 m), Piz Boè (3.152 m) i Sasso di Santa Croce (2.907 m) ostavlja dojam da ste u veličanstvenom muzeju skulptura na otvorenome. Dolinu presijeca potok Gadera, što pojačava bajkovitost pejzaža, ali i objašnjava njemačko ime doline, Gadertal.

Dom gorštaka

Val Badia jedna je od dolomitskih dolina u kojima se još uvijek govori ladinski jezik. To je retoromanski jezik, kojim danas govori više od 30 tisuća izvornih govornika. Pretpostavlja se da je dolina Badia bila naseljena već u predrimsko doba, a ladinski se ovdje očuvao zahvaljujući izoliranom položaju, koji je utjecao na kulturu i oblikovao tradiciju ovih goršatka.

  Slika nije dostupna Putovanja Iskustvo za pamćenje: Najbolje planinarske staze u veličanstvenim Dolomitima

Ljubav prema prirodi, umješnost u zaboravljenim zanatima i uživanje u dobroj kuhinji primjetit će svaki putnik kojega put dovede u neko od ladinskih sela. U mjestu San Martino in Badia (St. Martin in Thurn) otvoren je Muzej Ladina u kojem ćete dobiti odgovor na sva pitanja o ovom zanimljivom narodu koji je stoljećima ostao "zarobljen“ u Dolomitima, steći pojam o važnosti ove doline za život i sigurno naučiti nešto novo o njihovoj kulturi i jeziku.

Vidici za ljeto i zimu

Val Badia je savršeno mjesto i za ljetni i za zimski odmor. Zimi je, naravno, to popularna skijaška destinacija s više od 130 kilometara skijaških staza, a ljeti, kad su Dolomiti otvoreni za hodače, nude vam se kilometri spektakularnih planinarskih staza s istim takvim vidicima, koje možete prilagoditi svakoj tjelesnoj formi ili sastavu društva. Ako se zasitite uzbrdica, prolutajte zaseocima susjednih općina (Corvara, La Val, San Martino u Badiji i Marebbeu) gdje planinski život i tisućljetna kultura Ladina progovaraju iz svake kuće. I pokušajte zamisliti kako je ovdje izgledao život u doba Rimljana… ili prije samo sto godina.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju