Ako vam se ikada dogodilo da vas stjuardesa spriječi da se s nekime zamijenite za mjesto u avionu ili zabrani da se premjestite na neko drugo sjedalo, to ne znači da se radi o njezinom hiru. Raspodjela težine putnika utječe na stabilnost aviona, osobito kod manjih zrakoplova, što potvrđuju i stručnjaci.

“Kako bi zrakoplov ostao u ravnoteži, od trenutka polijetanja do slijetanja, potrebno je uzeti u obzir ukupnu težinu i njezinu raspodjelu”, kaže Darren Patterson, američki pilot dodajući kako se čak se i kretanje jedne osobe tijekom leta može osjetiti jer se težište aviona sporo, ali neprestano mijenja.

Putnici koji misle da njihova težina nema utjecaja na let mogli bi se iznenaditi, ali u formuli stabilnosti zrakoplova u obzir se uzima i gorivo koje se potroši tijekom leta koje također utječe na težište. Ako je sve kako treba biti ravnoteža aviona neće biti narušena, što pilot uspoređuje s dvoje djece približno jednake težine koja se igraju na klackalici.

Dok neki zrakoplovi imaju program koji računa kakva je raspodjela težine, druge aviokompanije to rade ručno zbog čega je na domaćinima leta da kontroliraju kako putnici sjede.

"Što je zrakoplov manji, to neravnoteža može imati dramatičniji učinak", objašnjava Patterson.

Stoga, želite li se zamijeniti za mjesto u avionu ne savjetuje se to raditi samoinicijativno nego prepusti odluku domaćinima leta.

Najbolji vidikovci u Hrvatskoj: 10 pogleda na more zbog kojih se vrijedi zaustaviti na putu Zavratnica Zavratnica - 2 Vidikovac Kubus +3 Lošinj Providenca

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju