O digitalnim nomadima zadnjih godina čitamo mnogo, a naročito su se priče intenzivirale za vrijeme Covid pandemije. Odjednom se pokazalo kako rad u uredima nije nužan za funkcioniranje posla, počeo se poticati rad i iz udaljenijih mjesta, a nakon otvaranja granica, mnoge zemlje su „olabavile“ pravila za ulazak i boravak u zemlji.

E pa, prema stranici Fodors.com ovo su samo neke od njih gdje se isplati živjeti životom digitalnog nomada. Na stranici su prvenstveno naveli zemlje u kojima slobodno mogu raditi državljani SAD – a, međutim, izgleda kako nema ograničenja ni za druge, pa ako vas neka od ovih zemalja privuče, razmislite o preseljenju...

Malezija

Zadnja u nizu zemalja koja poziva digitalne nomade jest ova azijska zemlja. DE Rantau Nomad Pass omogućava ljudima da ostanu u zemlji do 12 mjeseci i dovedu supružnike i(li) djecu. Također se može obnoviti na dodatnih 12 mjeseci. Morat ćete priložiti dokaz o radu kao freelancer ili „udaljeni djelatnik“ u digitalnoj domeni, pokazati godišnji prihod veći od 150 tisuća kuna i platiti pristojbu za vizu od 1500 kuna Niski troškovi života su plus za Maleziju, a ona je posebno primamljiva za one koji žele iskusiti jugoistočnu Aziju.

Malta

Pokrenuta u lipnju 2021., Malta nudi nomadsku boravišnu dozvolu stranim državljanima na godinu dana s mogućnošću produljenja dva puta na godinu dana. Kriteriji prihvatljivosti uključuju mjesečni prihod od otprilike 20 tisuća kuna, zdravstveno osiguranje, dokaz o najmu i provjeru prošlosti (ako ste „griješili“, ne prijavljujte se).

Brazil

Zbog ljubavi prema plažama, prašumama i zabavi pogledajte i Južnu Ameriku. U siječnju je Brazil pokrenuo vize za digitalne nomade. Svatko tko nudi usluge poslodavcu ili vodi tvrtku izvan zemlje može ostati u Brazilu do godinu dana i dobiti još jednogodišnje produljenje. Mjesečni prihod od desetak tisuća kuna ili stanje na banci od 120 tisuća kuna i zdravstveno osiguranje neki su od kriterija koje je potrebno ispuniti, a više informacija možete pronaći ovdje.

I ne samo to, zemlja će biti prva južnoamerička država koja će u studenom otvoriti nomadsko selo u mjestu Pipa, koje je poznato po surfanju i noćnom životu.

Tajland

Kako bi potaknuli svoje gospodarstvo pogođeno pandemijom, Tajlanđani su također pokrenuli dugoročne vize kako bi privukli strane državljane koji žele ostati i raditi na daljinu. Shema vize za dugoročni boravak nudi desetogodišnju boravišnu i radnu dozvolu te porezne olakšice i izuzeća. Postoje četiri kategorije pojedinaca koji mogu podnijeti zahtjev za ovu dozvolu, a pogodnosti će se proširiti i na njihove supružnike i djecu. Više detalja možete pročitati ovdje.

Stil života koji nije za svakog: Tko su i što rade i kamo sljedeće idu digitalni nomadi? Digitalni nomadi Digitalni nomadi Digitalni nomadi +1 Digitalni nomadi

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju