Mnoge farme širom svijeta, a pogotovo one koje su uključene u projekte za očuvanje prirode, primaju ljude da volontiraju i pomažu u svakodnevnim obavezama u zamjenu za besplatnu hranu i smještaj, piše Guardian. Najčešće se to događa u sezoni branja, koja se normalno poklapa s ljetnim praznicima. I zato, ako ste voljni zasukati rukave, i nemate problema s čišćenjem staja, mukotrpnim branjem jagoda ili hranjenjem pilića, jednostavno možete upoznati seoski način života  i uživati u potpuno novom okruženju.

Farme koje primaju volontere možete naći putem sajtova poput wwoof ili growfood i kontaktirati direktno vlasnike kako biste rezervirali svoj boravak. Većina farmi zahtijeva da ostanete raditi jednu do dvije sedmice, ali o dužini boravka pregovarate s domaćinima. Na farmama uvijek ima posla, tu je briga o domaćim životinjama, rad na polju, kao i tradicionalni kućni poslovi. Radno vrijeme varira od nekoliko do osam sati.

“Najbolje je da odmah pitate domaćina što se od vas očekuje, kako kasnije ne bi bilo problema.”, kaže Lara Howe iz Velike Britanije, koja je radila na farmama u Francuskoj i Danskoj. “Tako ćete smanjiti vjerojatnost da vas neko izrabljuje, a i saznati što sve trebate ponijeti sa sobom.”

WWOOF je osnovan 1971. u Londonu, ali ima poslovnice širom svijeta. Godišnja članarina iznosi oko 18 eura i zahvaljujući njoj možete doći do 208 farmi u 45 zemalja. Growfood trenira novu generaciju takozvanih farmera u održivoj proizvodnji, imaju mrežu od tisuću farmi, uglavnom u SAD-u, a registracija je besplatna.

Što reći, nije bajka, ali je putovanje. Pravim putnicima je samo to vodilja, zar ne?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju