Francuska, Rue Saint-Lazare u Parizu: Posramila bi se i Carrie Bradshaw sa svojom beretkom

Restoran se nalazi u zgradi nalik na drveni toranj iz bajki, pa je i pažljivo uklopljen samo nadstrešnicom s diskretnim natpisom McDonald's. Sve što je u Francuskoj automatski dobiva dodatne bodove za šarmantnost, pa čak i burger koji ovdje postaje Le Big Mac.

 

Portugal, Porto: ''Najljepši na svijetu''

Kada bismo zamišljali gdje jedu kraljevske obitelji i aristokracija kada se razboli cijeli kuharski tim – zamislili bismo ih ovdje, u McDonald'su Imperial. Možda jedeš krumpiriće i hamburger, ali ih jedeš ispod kristalnih lustera.

 

 

SAD, Washington DC: McFancy

Ulazak u vašingtonski McDonald's nije mnogo drugačiji od ulaska u Hermes ili trezor zlatnih poluga. Mramorna arhitektura i font kojim je označen obeshrabrit će sve nas koji nemamo račune u švicarskim bankama, ali bez brige. To je i dalje dobri stari McDonald's s cijenama za narodni džep.

Australija, Melbourne: žuti logo na crvenim ciglama

Poznate britanske crvene cigle i stare zgrade dale su ovom McDonald'su poseban šarm zbog kojeg uistinu izgleda kao prava tvornica hrane. Arhitektura, pozicija zgrade i izlazi na balkon s malim, kućnim prozorima, postaju puno logičniji kada otkrijete da je nekad to bio hotel Ujedinjeno Kraljevstvo.

 

 

Irska, Bray: fast food vijećnica

Kada bi fast food bio religija, ovo bi bila njegova crkva. Ovako, to je bivša gradska vijećnica koja danas očito bolje služi potrebama naroda. Ne zaboravite svratiti na Shamrock shake!

SAD, Las Vegas: A što mislite?

Da vam olakšamo: točno je onakav kakvim ga zamišljate, šaren i blještav. Kladimo se da su jedva dočekali zablistati u punom sjaju u gradu u kojem sve prolazi. 

 

 

SAD, Freeport: Susjedi nisu dopustili promjene

Definicija poštivanja estetike kvarta: ovaj McDonald's uklopio se kao sir u cheeseburger. Nalazi se unutar stare kolonijalne kuće i lako biste mogli proći pored njega gladni, a da ga i ne primijetite. Možemo se samo pouzdati u osjetilo mirisa koje osjeti pomfrit na kilometar.

 

 

Novi Zeland, Taupo: Vežite se, ne polijećemo

Kada kažemo da je McDonald's na Novom Zelandu avion, ne mislimo to kao metaforu, već kao činjenicu: restoran je stvarno u avionu. Sjedala su avionska sjedala, kroz prozor gledate na propelere, a jedina je razlika u tome što ne morate imati avionsku kartu.

 

 

Norveška, Kristiansand: banka burgera

Da na ulazu ne piše McDonald's, pomislili biste da ulazite u Hrvatsku narodnu banku u Zagrebu. Zgodno za fotografiranje, ali pomisao da nam unutra padne salata na pod ili zaprljamo stol kečapom izaziva nove vrste anksioznosti.

SAD, Arizona: Kada McDonald's poplavi

Lokalne vlasti procijenile su da se kričavo žuti logo neće dobro uklapati u njihov ambijent, pa su uvjetovali promjenu boje. Kada je McDonald's predložio tirkizno M na zgradi boje pustinjskog pijeska, uskliknuli su ''I'm loving it!''. Ili tako nekako.

 

 

Dok mi teško biramo između skoro 40.000 McDonald'sovih restorana diljem svijeta, iz ''Megića'' stižu nove vijesti. Talijanski dizajneri najavljuju McDonald'se u industrijskom stilu, preklapajućih uzoraka i mediteranskih boja umjesto klasične crvene i žute, a Francuzi imaju viziju tamnosivog interijera s detaljima koji asociraju na Pop art. Jedva čekamo!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju