Kad pišemo o Jordanu i razgledavanju unutar 72 sata, čini se kao da pišemo fikciju. No uz malo planiranja, dobre organizacije te brzih koraka, u Jordanu možete u 72 sata vidjeti zaista puno.

Asimilirajte se u Ammanu

Dolazak u Jordan započet ćete i završiti u njegovu glavnom gradu – Ammanu. Grad ima puno atrakcija, a najpopularnija je svakako ruševina Citadele, u kojoj je pronađena "Herkulova ruka". Odmorite se, isprobajte neka od čuvenih arapskih jela te se uputite u avanturu godine. U Jordanu možete očekivati cijene slične onima u Hrvatskoj, što znači da na nekim turističkim mjestima možete platiti skuplje, na drugima jeftinije. Prilikom cijelog putovanja vodite brigu o tekućini jer voda nije pitka, osim one flaširane koju možete kupiti na svakom koraku, a imajte na umu da se na brojnim mjestima plaćanje može vrišti isključivo gotovinom (1 jordanski dinar je oko 9 kuna).

Rentanje auta dobar je odabir za brz i jednostavan provod

Najbolji način za obilazak Jordana jest automobilom. Savjetujemo vam da iznajmite automobil te da se sami zaputite u obilazak države. Ceste su dobre, a gorivo je jeftinije nego u Hrvatskoj. S vlastitim automobilom bit ćete fleksibilni, a moći ćete posjetiti i neka mjesta koja se ne nalaze na redovnim rutama ostalih turista.

U razgledavanje Petre i Jordana uz Jordan Pass

Želite uštediti novac i vrijeme? Savršena vam je opcija kupnja kartice Jordan Pass, koja vam omogućava da u većinu turističkih atrakcija (više od njih 40) uđete po brzom postupku, bez čekanja u redovima. Odlična je to što je u cijenu Jordan Passa uključena i viza za posjet Jordanu, a nakon kupnje sa službene internetske stranice možete preuzeti i besplatne turističke vodiče kroz Jordan koji će vam olakšati obilazak i planiranje samog putovanja. Postoje tri vrste ulaznica, a na vama je da odaberete onu vama najpogodniju. Više informacija potražite na www.jordanpass.jo.

Zaboravite na vrijeme u Wadi Rumu

Zamislite scenarij u kojim se budite u šatoru, izlazite van, a ispred vas se nalazi jedna od najljepših pustinja na svijetu. Kampiranje u Wadi Rumu zasigurno je vaše najbolje iskustvo buđenja u životu. Prilika koja se ne propušta, a koju si lako možete priuštiti. Wadi Rum nalazi se na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske baštine, a na samom području možete pronaći i brojne atrakcije kao što su pješčane dine, kameni mostovi, kanjoni Khazali i Burrah, drevne slike na stijenama, ali i sama Petra.

Izgubite se u Petri

O Petri smo već puno pisali, no ne možemo ne spomenuti je ponovno. Ovaj grad svi znamo "s razglednice", no malo tko zapravo zna priču o isklesanom gradu u stijeni. Od svog otkrića davne 1812. godine Petra je najpopularnije turističko odredište brojnih arheologa i turista koji dolaze po dašak avanture u Jordan. Osim što pruža nezaboravne vizure za savršene fotografije, u Petri možete pronaći više od 800 grobova (mjesto poznato kao Kraljevski grobovi) te brojne scene iz filmova kao što su "Povratak Mumije" ili "Indiana Jones". No morate znati da Petra nije samo jedan hram u stijeni, već je to područje za čiji vam kvalitetan obilazak treba i do tri dana.

Izgubljeni grad uklesan u stijeni koji je postao popularan zahvaljujući holivudskim filmovima Petra - 2 Petra - 3 Petra - 1 +0 Petra - 4

Posjetite rimske ruševine Jerasha

Ako vam je glavni odlazak u Jordan razgled povijesnih atrakcija, ovdje ćete se morati dobro potruditi da odaberete one vama najvažnije. Naime, cijeli Jordan jedna je velika pozornica na kojoj se nalazi pregršt hramova, ruševina i ostataka iz drevnog svijeta, a upravo je Jerash jedan od njih. Spomenut čak i u Bibliji pod imenom Gerasenes, ovaj je grad najuščuvaniji grčko-rimski grad na cijelom Bliskom istoku. Toliko je očuvan da ćete pomisliti da ljudi ovdje još žive kao davnih dana.

Za kraj, produljite boravak i zaronite u Crvenom moru

Ovisno u koje doba posjećujete Jordan, Aqaba bi se mogla naći na vašoj listi odredišta kao jedino obalno mjesto Jordana. Smještena na obali Crvenog mora, Aqaba je tek nešto veća od naše Rijeke. No s obzirom na to da je relativno nova destinacija na turističkoj karti Bliskog istoka, možete očekivati da ćete biti među rijetkim turistima. Ovdje ćete pronaći pješčane plaže te pregršt opcija za aktivan odmor. Ronjenje je među najpopularnijim aktivnostima, a više informacija možete potražiti na www.dive-inaqaba.com.

Više informacija o Petri potražite na službenim turističkim stranicama Jordana www.visitjordan.com.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju