Kako su gastronomski užitci i vikend u Istri uvijek dobra kombinacija opće je poznato. Stoga, kad smo dobili poziv na večeru koju priprema jedan od naših najboljih kuhara, David Skoko, nismo puno dvojili. A kad smo shvatili kako se poziv odnosi i na radionicu s istim chefom dan poslije, bili smo još zadovoljniji.

U istarskom Novigradu, točnije u hotelu Aminess Maestral, 1. listopada održana je ekskluzivna večer pod nazivom Aminess Wine & Gourmet Nights. Riječ je o projektu koji je ove godine ušao u četvrtu sezonu, što znači da stvar itekako funkcionira. Večere su se, počevši u lipnju, održavale jednom mjesečno, a devetog ovog mjeseca, svoju će premijeru doživjeti i na Korčuli.

No, pustimo što će biti i radije se usredotočimo na naše iskustvo. Meni večere na kojoj smo sudjelovali u petak navečer potpisao je,  kako smo već rekli, David Skoko, ali i slovenski chef Jorg Zupan, vlasnik jedne Michelinove zvjezdice za svoj ljubljanski restoran Atelje. Za desert je bila zadužena Martina Labinjan iz Aminessa, a vina Benvenuti su se itekako dobro sljubila uz sljedove.

Večera je bila poslužena u pet sljedova, a svaki slijed je naravno, pratilo drugo vino Benvenuti. Sam koncept večere vrlo je dobro organiziran, jer nakon svakog slijeda dolazi pola sata pauze, u kojima će se konobari pobrinuti da vam ne nedostaje vina.

Prvo jelo na meniju bili su marinirani sardoni (inćuni), zatim je slijedila „kobasica“ od škampa i soma (nevjerojatno dobra kombinacija), da bi zatim na red došao morski pas. Prešlo se tada na mesni dio, pa je poslužena sušena vratina krškopoljske svinje, a sve je zaokruženo sjajnim kolačem od borovnice. Kako smo već spomenuli, točila su se vina Benvenuti, čije razne malvazije, ali i teran - zaslužuju same pohvale.

Nakon što su se jedva slegli dojmovi s večere od pet zvjezdica, sutradan smo imali priliku sudjelovati i na radionici Aminess Cooking with Class by David Skoko. Riječ je o projektu gdje je naglasak na učenju vrhunskog kulinarstva u opuštajućem hotelskom ambijentu uz odličnu zabavu, a chef Skoko se pokazao kao odličan učitelj. Iako gosti nemaju priliku ovdje sami kuhati (tek eventualno narezati neku namirnicu ili filetirati ribu), radionica se itekako isplati jer ćete s nje izići puni dojmova i novih kulinarskih znanja.

Skoko u prvi plan stavlja ribu, posebno onu jeftinu i dostupnu „običnom“ novčaniku, te je tako polaznike naučio napraviti četiri različita jela. Kod prvog glavnu ulogu imale su palamide, koje, valja priznati, narezane na kockice i zalivene soja sosom, imaju gotovo isti okus kao znatno skuplja tuna. Palamide su završile kao dio poke zdjela, a chef nas je već uputio u tajne pripremanja još jedne jeftine plave ribe – skuše. Nakon nje, na red su došli sipa te morski pas, a svi polaznici naučili su kako i tanjur za kojeg nije potrošeno puno kuna može izgledati – svjetski. Cijela radionica traje malo više od 4 sata, kojima Skoko apsolutno dominira i  ne dopušta prazni hod.

Inače, sam hotel Maestral u kojem smo bili smješteni, nalazi se tek 10 – 15 minuta šetnje od centra grada. Još je bolja vijest da je odmah ispred hotela plaža koju su u prvim danima listopada doslovno okupirali Nijemci i Austrijanci, a dobro je i što do centra dolazite šetnjom uz more. No, i ako vam se ne šeće do ovog predivnog grada kojeg je grehota ne vidjeti, i sam hotel nudi more aktivnosti – teniske terene, terene za odbojku, najam bicikla, fitness centar, wellness... Ipak, Novigrad nemojte propustiti razgledati, jer će vam biti žao.

U svakom slučaju, ideja organiziranja večere, ali i radionice s Davidom Skokom prilično su dobre ideje, te smo sigurni da, tko god se odluči sudjelovati na makar jednoj stvari – teško će otići iz Novigrada nezadovoljan.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju