Veliki Grđevac naselje je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, stotinjak kilometara istočno od Zagreba i otprilike na pola puta između Bjelovara i Daruvara. Stariji se stanovnici još sa sjetom sjećaju kako je mjesto uz Grđevicu, u kojemu su svi živjeli u slozi bez obzira na to odakle su došli i kako im se pisalo prezime, nekada bilo vrlo živo. Ali krojača, klobučara, postolara, brijača, mesara, limara i ostalih obrtnika koji su se redali jedan za drugim duž Staklene ulice danas više nema. Ni Staklena ulica više nije Staklena.

Sudbina mnogih hrvatskih mjesta koja su se, eto, zatekla predaleko i od Zagreba i od mora, zadesila je i Veliki Grđevac. Puno je ljudi otišlo, zauvijek ili za kruhom, a oni koji su ostali i s puno ljubavi žele nešto obnoviti ili pokrenuti moraju se truditi jače, vikati glasnije i raditi više da bi bili primijećeni.

Srećom, imaju moćnog saveznika. Davne školske godine 1905/1906. u prvi razred velikogrđevačke škole upisan je do danas njezin najpoznatiji đak, koji je kasnije postao jedan od načitanijih hrvatskih književnika za djecu - Mato Lovrak.
Rodno mjesto reklo mu je "hvala" još 1988. kada su održani prvi Lovrakovi dani kulture, manifestacija na državnoj razini na kojoj se svake godine, uz ostali književni, kulturni i zabavni program, dodjeljuje književna nagrada "Mato Lovrak" za najbolji roman za mladež.

Ovogodišnji, 36. Lovrakovi dani kulture počinju ovoj vikend, u subotu 20. svibnja Sajmom kreativnosti. Radionice, pričaonice, predstave i glazbeno-scenski program bit će najzanimljiviji upravo Lovrakovoj mladoj publici, a odrasli će sigurno uživati u predstavljanju suvenira i tradicijskih proizvoda, kao i u lokalnoj gastronomskoj ponudi.

Organizator i glavni pogon velikogrđevačke kreativnosti je Kulturni Centar Mato Lovrak, koji tijekom godine obiđe nekoliko tisuća učenika, ali i odraslih posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske. Ne zadovoljavajući se samo Lovrakovim danima, malo-pomalo uredili su i druge atrakcije: spomen sobu Mate Lovraka, mlin družbe Pere Kvržice, identičnog izgleda i baš na istom mjestu gdje su ga obnavljali Pero i njegova raspjevana družina, pa parnu lokomotivu s tri vagona, koju će prepoznati svi koji su čitali (i gledali) “Vlak u snijegu“, koji se, ako niste znali, izvorno zvao "Deca Velikoga sela", a inspiriran je stvarnim događajem. Potencijal je ogroman, a u ovom mladom kulturnom centru ideja imaju još more i mi im želimo uspjeh u njihovu ostvarenju.

KUC Mato Lovrak, kulturni je centar otvorenog tipa i kao takav jedinstven u Hrvatskoj. Nalazi se na otvorenom, a ulaznice se ne naplaćuju. Nalazi se u šumi uz potok Grđevicu, a neodvojiv je od ŠRC-a Kukavica i stare Ciglane koja je bila u vlasništvu Lovrakovih, pa se i danas na starijim krovovima mogu naći crijepovi s utisnutim prezimenom Lovrak.

Na ribnjaku Športske rekreativno-ribolovne udruge "Grđevica" može se uz prijavu, i pecati, a u okolici KUC-a može se i roštiljati na za to predviđenim mjestima.

Kao nastavak Centra Mato Lovrak uređena je poučna “Staza prijatelja prirode”, duga dva kilometra, na kojoj posjetitelji i izletnici mogu upoznati s floru i faunu ovoga kraja specifičnoga po poplavnim šumama i uživati u pogledu s uređenog vidikovca. Apsolutni hit ovoga kraja manja je kolonija dabrova koja se nastanila blizu Mlina družbe Pere Kvržice.

U okviru KUC-a uređena je Mlinareva kuća u kojoj možete udahnuti autohtonu atmosferu, a tu je i bistro "Stari mlin" u kojem će vas dobro nahraniti lokalnim specijalitetima - i to izuzetno povoljno.

U blizini su i bazeni Športsko-rekreacijskog centra, plitki bazen za djecu s dvije "gljive", hidromasažni bazen s ljekovitom vodom te "veliki" bazen.

Veliki Grđevac nudi i više nego dovoljno raznovrsnog sadržaja za cjelodnevni boravak u prirodi i dobar, ispunjen jednodnevni izlet, ali kao da sami u to ne vjeruju dovoljno, pa smještaj nećete naći u samome Grđevcu nego tek u okolnim mjestima,  kao ni svježe informacije na internetskim stranicama.

Dok se to ne promijeni, a čvrsto vjerujemo da hoće, jer ipak je ovdje nastalo "kad se male ruke slože", prije dolaska program KUC-a provjerite na njihovoj Facebook stranici, a ponudu restorana i radno vrijeme bazena - telefonom.

Ionako će vas ovaj izlet vratiti u djetinjstvo, pa zašto ne biste koristili i fiksnu telefonsku liniju? 

KUC Mato Lovrak: 043 242 480
Bistro Stari Mlin: 043 327 277
Bazeni Veliki Grđevac: 043 211 405

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju