Veličanstveni kanjon, slapovi, rijeka, jezera koja se smrzavaju u zimskoj bajci – sve to u zemlji koja se tek polako otkriva turistima u svijetu, a nalazi se na Balkanu.

Riječ je o rijeci Miruši i njezinim jezerima u slapovima u istoimenom parku na Kosovu, sat vremena vožnje autom od Prištine. Proglašen je zaštićenim područjem zbog svoje iznimne ljepote i biljne raznolikosti.

Rijeka Miruša kreirala je 10 kilometara dugačak kanjon i čak 13 riječnih jezera (iako ima još nekoliko manjih) s 12 vodopada. Najveći slap nalazi se otprilike na sredini staze i njegova visina iznosi 22 metra. Prizore jezera sa slapovima lako biste mogli zamijeniti s nekim od amazonskih oaza.

Ovdje možete naići i na špilje neobičnih naziva kao što su Mala crkva i Velika crkva – pretpostavlja se da su nekad služile pravoslavnim redovnicima kao zaštita za vrijeme Osmanskih napada jer su u jednoj od njih pronađeni ostaci freski, a u drugoj molitvenog oltara.

Miruše slapovi jedna su od najpopularnijih prirodnih atrakcija Kosova, a tijekom cijele godine ovdje dolaze domaći stanovnici – u tople dane na kupanje, za hladnih dana u "ledeni park".

Kraj bazena vode, okruženi kanjonima visokim i po 200 metara, možete pronaći i jedan ravni plato na kojem su postavljene drvene stolice i stolovi. Vrlo ukusno i nenametljivo smješten u srcu ove „džungle“, kafić na otvorenom prekrasno je mjesto za opuštanje uz žubor vode, slapove, stijene i zelenilo koje vas štiti. Iznad vas – samo nebo.

Iako je ljeto predivno i donese sve nijanse zelene boje, zbog vrućina i isparavanja vode većina posjetitelja radije dolazi u proljeće ili jesen.

Na samom ulazu u park nalazi se parking i mjesto na kojem možete popiti kavu s fantastičnim pogledom na kaskade. Tu je i nekoliko restorana s prostranim terasama nad vodom te igralište u koje nekad zađu nestašne patke i jarići. Jednako je bajkovito i zimi kada su sva drvena zdanja na ulazu okićena decentnim žutim lampicama, a snijeg pokrije park.

Put koji vodi od ulaza dalje u park dobro je označen, a premda nakon petog,šestog slapa postaje malo zahtjevniji, nije nemoguć. Štoviše, isplati se milijun puta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju