U svakoj grupi postoji „onaj jedan“ koji je uvijek poseban. Među svojim vršnjacima, to su svakako (bila) zdanja s našeg današnjeg popisa, koja su doslovno otišla u svom smjeru. Možda najslavnije je kosi toranj u Pisi koji ćemo stoga preskočiti, a navodno čak i neki naizgled stabilni poput londonskog Big Bena za tisuću godina to više neće biti.

Kada su građeni, naročito u srednjem vijeku, stanovnici njihovih područja često su se bojali za svoj život. Nikome nije padalo na pamet praviti popise nagnutih zgrada i misliti da je to zabavno. A gle nas danas – što neobičnije, to bolje. Koliko ste ih već obišli?

1. Krzywy Domek, Poljska

Mnogima je prizor ove nakrivljene zgrade već poznat – ako ništa, barem s fotografija. Već na prvi pogled izaziva laganu vrtoglavicu, a događalo se i da ljude obuzme strah od ulaska u nju. Arhitekti su, kako kažu, bili inspirirani ilustracijama iz knjiga bajki. Zgrada izgrađena 2004. godine nalazi se u mjestu Sopot nedaleko od Gdanjska.

2. Menzis, zgrada osiguravajuće kuće, Nizozemska

Cik cak moderna nizozemska zgrada u Groningenu pri dnu još izgleda donekle "normalno", no kako više raste, tako je očitije da se naginje nad ulicu. Dvanaest katova podijeljeno je na tri segmenta od kojih svaki pokušava „pobjeći“ na svoju stranu, no i dalje je sve na okupu. Unutra su na sigurnom i restoran, i knjižnica, i uredi, i teretana.

3. Kosi toranj u Nevyansku, Rusija

Pored kosog tornja u Nevyansku nalazi se elegantna, bijelo zlaćana pravoslavna crkva. Pa, iako je dominantnija od tornja pored nje, izgleda kao da se toranj malo nakrivio kako bi ušao turistima u kadar dok slikaju crkvu. Tim više što arhitekt tornja nije poznat, pa stvarno zvuči kao da se sam nakrivio. I postao poznatiji od nje! Danas se pri spomenu tornja, crkva često spomene samo usput. Zvijezda je rođena.

4. Tornjevi zvani „Vrata Europe“, Španjolska

Oba su visoka 114 metara i imaju 26. katova. Nalaze se na gradskom trgu u Madridu i premda je svaki na svojoj strani ceste, izgledaju kao da se naginju jedno prema dugome. Premda je riječ o modernim staklenim zgradama, nisu „od jučer“. Građene su početkom 1990-ih i dovršene 1996. godine tako da su do sada već čvrsto utvrdile svoju reputaciju simbola grada.

5. Capital Gate, Ujedinjeni Arapski Emirati

Poznat i kao kosi toranj Abu Dhabija, ovaj 160 metara visok stakleni tuljac jedna je od najviših zgrada u gradu. U ljeto 2010. godine ušao je u Guinessovu knjigu svjetskih rekorda kao zgrada koja se naginje pod najvećim kutem, a koju je izgradio čovjek. Riječ je o nagibu od čak 18 stupnjeva, a i danas drži taj rekord.

6. Kuća koja pleše, Češka

Jeste li znali da je ovaj slavni praški simbol i čudo arhitekture osmislio naše gore list? Vlado Milunić koji je u suradnji s američkim arhitektom Frankom Gehryjem izradio nacrt, rođen je u Zagrebu. S 15 godina njegova obitelj seli u Čehoslovačku gdje je nastavio obrazovanje i život. Kuća koja pleše bila je miks različitih stilova, a trebala je unijeti život na mjesto koje je 1945. godine bombardirano i uništeno u ratu. Kritičari su bili podijeljenog mišljenja kada su je vidjeli, no kažu kako je ljepota u oku promatrača.

7. Tiger Hill Pagoda, Kina

Na istoku Kine, negdje na obalama između Žutog i Istočnog kineskog mora, sat vremena od Šangaja – smjestio se kosi toranj Yunyan. Zovu ga i Tiger Hill Pagoda (pagoda je naziv za azijske tipove tornjeva) a nekad i toranj Huqiu. Kako bilo, riječ je o tornju koji je podignut još u 4. stoljeću – često je renoviran i podizan iz temelja, a posljednji put bilo je to u 19. stoljeću. Stari toranj preživio je ratove, dinastije, režime i iz svega izašao malo nakošene glave. Vrijeme je uzelo svoje pa je danas razlika između njegovog prizemlja i zadnjeg kata čak 2.3 metra.

8. Stara crkva, Nizozemska

Stara crkva u Amsterdamu jedna je od najstarijih zgrada u gradu. Osnovana je 1213. godine a nalazi se u dijelu De Wallen, danas poznatijem po crvenim svjetiljkama. Crkvu ne može promašiti – krasi ju poznati toranj visok 75 metara nagnut u stranu. Danas to nikoga ne čudi i turisti obožavaju prizor crkvenog tornja koji s naginje nad kanalom i krošnjama kao da želi biti bolje viđen. No, nekada su stanovnici stvarno živjeli u strahu da se toranj ne sruši na njih.

9. Tornjevi Bolonje, Italija

Srednjovjekovna Bolonja bila je puna tornjeva kao što je New York danas pun nebodera. Dobro, u stvarnosti ih nije bilo baš toliko, osim možda u mašti pisaca i slikara, ali prizor je bio svjetski za to doba. Iako su mnogi u međuvremenu srušeni, ostaci srednjeg vijeka vidljivi su na svakom koraku. Pa tako primjerice i u dva tornja zajedno zvana: Dva tornja. Ipak, svaki ima svoje ime prema obitelji koja ga je izgradila. Poseban izazov je popeti se na vrh uskim spiralnim stubama.

10. Kosi toranj crkve, Njemačka

U njemačkom gradu Bad Frankenhausen nalazi se napuštena crkva čiji se toranj toliko nagnuo da je prizor pomalo komičan. Naime, promatran izdaleka, od krošnje drveća vidi se samo njegov vrh. Priđete li bliže vidjet ćete velike cijevi koje kao da ga pridržavaju. Mnoge ovaj simpatični prizor podsjeća na epizode subotnjih večeri. Šalu na stranu, sat mu otkucava jer se svake godine pomiče sve brže. Držimo mu fige do idućeg popisa!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju