Lienz je gradić u austrijskom Tirolu, smješten na križanju dolina rijeka Drave i Isel. Zahvaljujući ovom idiličnom položaju, u njemu prevladavaju ugodna klima i dašak Mediterana vidljiv u palmama na gradskom trgu.

Centar grada vrlo je ugodan i slikovit. Šarene zgrade, kafići s terasama, dućani i muzeji tvore idiličnu kulisu i osjećaj kao da je vrijeme stalo ili barem teče sporije. Ono po čemu se Lienz proslavio je broj sunčanih sati – čak 2000 godišnje, koliko imaju Talijani, Istrijani, dijelovi Grčke... Zbog svoje pozicije ovaj gradić uživa blagonaklonost vremena, pa je stekao nadimke "grad sunca" i "mjesto na kojem počinje jug".

Među glavnim atrakcijama je Schloss Bruck, tj. dvorac Bruck. Nadgleda dolinu od 13. stoljeća, a danas je u njemu muzej. Svakako valja posjetiti i stalnu izložbu Albin Egger-Lienza, austrijskog slikara poznatog po "dokumentiranju" povijesnih prizora i života seljaštva.

U blizini Lienza nalazi se i predivan Nacionalni park Hohe Tauern s ogromnim izborom planinarskih i biciklističkih staza, a u okolici je i vrtoglavi tobogan Osttirodler dugačak dva i pol kilometra.

To što je Lienz okupan suncem i što hlad možete pronaći pod palmama, ne znači da ćete ostati zakinuti za onaj poznati prizor austrijskih planina pod snijegom. Nedaleko od Lienza nalaze se poznata skijališta Hochstein i Zettersfeld, u kojima ćete pronaći dobre restorane i još ljepši pogled na grad i njegovu dolinu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju