Mnogima je već poznata izreka "pod suncem Toskane" koja je proizašla od poznate istoimene knjige. Prva asocijacija na spomen Toskane su, definitivno, zeleni brežuljci, srednjovjekovni gradići, slatke talijanske vile s bazenom. No, manje je poznato da kad posjetite Toskanu ujedno se možete osvježiti na bijelim plažama ove neodoljive regije uz pogled na tirkizno more, skoro pa poput Maldiva.

Kako smo smješteni u Milanu, posjet Toskani idealan je za produljeni vikend od 3-4 dana. Od Milana do toskanske obale treba svega 3 sata autom, a od Zagreba će vam trebati oko 7 sati vožnje. Mi smo odabrali malo mjestašce Vada koje je upravo poznato po svojim bijelim plažama - Spiagge Bianche.

Ovaj dio Italije nudi bogatu ponudu smještaja kojem ćete teško odoljeti - slatko uređene vile u talijanskom stilu, uklopljene u romantičnu prirodu, svakako zaslužuju biti na vašoj bucket listi. Cijene takvih idiličnih noćenja su priuštive, a kreću se od 100 € za dvije osobe (noćenje s doručkom) pa na više.

Nama je prioritet bila plaža i more, a smještaj nam je bio udaljen cca 10 minuta autom od nekolicine plaža s bijelim pijeskom i tirkiznim morem. Dobra stvar je što imate opciju odabrati između divljih plaža na kojima se morate opskrbiti svojim suncobranom, ručnikom i nekim osvježenjem, a isto tako možete odabrati privatne plaže koje su u potpunosti opremljene ležaljkama, suncobranom, tuševima te ponudom hrane i pića u beach barovima. Za 2 ležaljke i suncobran otprilike ćete izdvojiti 20€ za cijeli dan.

Kad ste u Toskani, osim u predivnoj prirodi, trebate uživati u poznatom aperitivu, koji se poslužuje od 16 do 20 sati, u izvrsnoj ponudi hrane te, naravno, u ponudi raznovrsnih vina od kojih je, za ovu regiju, najpoznatije Chianti.

Villa Graziani u kojoj smo bili smješteni u svojoj blizini ima i vlastiti restoran i enotecu Graziani. Nađete li se u blizini, svakako isprobajte njihove talijanske delicije i vina, nećete pogriješiti. Cijene se kreću od 8€ za primo piato pa do 18€ za secondo piato, no s obzirom na porcije, sasvim dovoljno će vam biti jedno od tog dvoje.

Kada ste već na toskanskoj obali preporučam izlet u jedan od brojnih srednjevjekovnih gradića na obližnjim brežuljcima. Vjerojatno ste već posjetili Firenzu, Sienu, San Gimignano, Luccu - ako niste, svi oni su na sat vremena od obale. Mi smo se odlučili za, ne tako razvikanu, a predivnu Volterru. Dovoljno je jedno jutro ili popodne za ovaj izlet jer je od Vade udaljeno samo 45 minuta.

Ovaj maleni kameni gradić nalazi se na preko 530 m nadmorske visine, a oduševiti će vas svojim predivnim uličicama, impozantnim zidinama, malenim dućanima i kafićima koji mame svojim fantastičnim izlozima iza kojih se vidi trud, rad i ljubav prema onome što rade i nude, prepun je šarmantnih detalja, a pogled koji se sa njega prostire jednostavno oduzima dah. 

Utvrda Medicea najčešći je motiv iz Volterre, a na fotografijama izgleda tako moćno, impozantno, da je fotkanje s pogledom na utvrdu neizostavni dio posjeta. Smještena na dominantnom brdu, bajkovito je zagrlila gradić koji se sav ušuškao u njene skute. Za razliku od mnogih drugih srednjovjekovnih, ovdašnja utvrda je u potpunosti sačuvana, ista kakva je bila 1474. godine, kad je Lorenzo de' Medici Veličanstveni, tadašnji vladar Republike Firence, dovršio gradnju drugog dijela, zvanog Nova utvrda.

Obožavatelji arheoloških ostataka ovdje će doći na svoje jer je odličnih lokaliteta nekoliko. Najposjećeniji je impozantni rimski amfiteatar na rubu gradića, iskopan prije šezdesetak godina. Sagrađen je krajem 1. stoljeća prije Krista, a odabran je idealan teren, pa je na „tribine“ moglo stati oko 3.500 osoba. Zna se čak i da su izgradnju financirali članovi bogataške obitelji Ceacina, ponajviše konzuli Gaj i Aula, o čemu su nađeni zapisi na jednom od sačuvanih stupova. Svake godine se na ogromnom platou održava međunarodni festival „Ombra della Sera”, kojeg je utemeljio poznati glumac Simone Migliorini.

O graditeljima amfiteatra sačuvan je još jedan zapis, i to u Muzeju Guarnacci, u samom gradu, u palači Tangassi. Radi se o jednom od najpoznatijih etruščanskih muzeja na svijetu i jednim od najstarijih muzeja u čitavoj Europi, osnovanom još 1776. godine. U novije vrijeme Volterru je proslavio film Sumrak saga čija radnja je, u jednom trenutku, smještena upravo u ovom gradiću.

Na povratku u Vadu prizalogajite u jednom od brojnih agroturizama koje možete naći na putu, a osim gastro ponudom skoro svaki će vas oduševit uređenjem i pogledom. Ako vam se svidi i želite ostati dan-dva u Volterri preporučam Borgo Pignano. Zasigurno će vam trebati još koji dan za guštanje u ovom neodoljivom spoju luksuza za oči, dušu i nepce.

Više o prekrasnoj Italiji i mjestima za koje znaju samo lokalci potražite na stranici Sparkles od Italy, ili na njihovom Instagramu. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju