Sjećate li se kada su svi mislili kako će pandemija potpuno promijeniti turizam? Kako gužve više nikad neće biti kao dotad? Da, ti su dani davno prošli. Masovni turizam vratio se i, čini se, jači je no ikad. No neke od najpopularnijih svjetskih turističkih destinacija uzvraćaju udarac, bilo uvođenjem povećanih turističkih pristojbi ili ograničenja broja dopuštenih posjetitelja. Neki jednostavno govore turistima da smanje broj dolazaka. Ovo su samo neke od destinacija u kojima se želi smanjiti broj turista.

Bali

Indonezijski otok Bali još je jedno popularno odredište koje razmatra mjere za rješavanje nedoličnog ponašanja posjetitelja. Prirodne ljepote takozvane Zemlje bogova odavno privlače turiste, ali ta nirvana vulkana i šuma također je stekla ne baš najbolju reputaciju zbog razuzdanosti i ekscesa. Također, indonezijska vlada raspravlja o uvođenju turističke takse jer želi prijeći s kvantitete na kvalitetu kad govorimo o broju posjetitelja. Naravno, s obzirom na to da je prije pandemije 60 posto prihoda Balija činio turizam, sve što će se i napraviti planira se vrlo oprezno…

Bali Bali (Foto: Shutterstock)

Barcelona

Katalonska prijestolnica ima sve: modernistička remek-djela, ogromnu plažu, cjelonoćne zabave i svu hranu, kulturu i sunce koje možete poželjeti od odmora. Ali također i do vrha vrvi turistima. Godine 2022. grad je poduzeo korake kako bi ograničio broj posjetitelja, među ostalim mjerama smanjivši veličinu turističkih grupa i uvodeći ograničenja buke. Gradonačelnik je izjavio da je turizam velik izazov u Barceloni i da će nastojati dodatno ograničiti broj gostiju kako bi se osigurala bolja kvaliteta života lokalnog stanovništva u gusto naseljenom gradu.

Santorini

Blistave bijele zgrade Santorinija jedna su od najslikovitijih znamenitosti Grčke. Grčki otok godišnje privuče više od dva milijuna posjetitelja, što je samo po sebi značajan broj, ali koji postaje golem kada se uzme u obzir broj stanovnika otoka od oko deset tisuća tijekom cijele godine. Ti su brojevi neodrživi, ali kako ih popraviti kada turizam čini toliko velik dio gospodarstva? Otok je počeo uvoditi ograničenja 2019. godine, kada je broj putnika s krstarenja ograničen na osam tisuća (dnevno, da budemo jasni).

Santorini Santorini (Foto: Unsplash)

Machu Picchu

Nije sasvim točno reći kako Machu Picchu u Peruu ne želi turiste, ali svakako postoje ograničenja kako bi to mjesto moglo "disati". Posjetitelji Machu Picchua mogu ući samo tijekom jednog od dva određena vremena, a vrijeme provedeno tamo ograničeno je na četiri sata (šest ako se pješači). Broj posjetitelja porastao je za nevjerojatnih 700 posto između 1980. i danas, s nesagledivom ekološkom i kulturnom štetom uzrokovanom samo hodanjem.

Tajland

Jugoistočna Azija već je dugo sinonim za putnike s "ruksakom", a Tajland je epicentar ovog fenomena. Odmicanje Tajlanda od masovnog turizma počelo je 2017., kada se nova marketinška strategija usredotočila na vrijednost iskustava u odnosu na vrijednost za novac. Otada su brodovi zabranjeni u Maya Bayu u nastojanju da se obnovi priroda. Zemlja se također zalaže za drugačiji tip posjetitelja. U 2022. broj posjetitelja Tajlanda bio je 11,5 milijuna, a budućnost će pokazati mijenja li se nešto po tom pitanju.

Jedna nacija čak je glasala za samu sebe: U kojoj državi su stanovnici najbahatiji prema turistima? Kada bismo ga uspoređivali sa zgradom, Eiffelov toranj imao bi nevjerojatnih 75 katova +0 Trafalgar Square, London - 3

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju