Na sjeverozapadu Italije, nedaleko od Genove smjestila se Triora, mjesto koje je nekoć imalo važnu obrambenu funkciju, a danas privlači brojne posjetitelje. S pogledom na dolinu Argentinu, iznad koje se uzdiže na 765 metara, vojnu snagu Triora je dugovala svojim tvrđavama. No bila je poznata i po svojim mlinovima koji su nekoć mljeli kestene i pšenicu - navodno ih je bilo čak 23.

U Triori ne nedostaje niti lijepih crkava s freskama i drugim umjetničkim djelima. Više o prošlosti tog kraja posjetitelji mogu istražiti u etnografskom muzeju koji čuva predmete vezane za ligursku tradiciju, a odlučite li slijediti tragove prošlosti, otkrit ćete i zašto se Triora nerijetko naziva i gradom vještica.

Kada je nastupila glad zbog vremenskih neprilika i slabe žetve u 16. stoljeću, stanovnici Triore odlučili su pronaći krivca te su zaključili da jedino vještice mogu donijeti takvu nesreću. Pritom su ciljali na siromašne žene koje su se razumjele u narodnu medicinu i ljekovito bilje. Inkvizitori su okupili prvih 20 žena te su ih mučili sve dok nisu priznale da se bave magijom i razotkrile još, većinom seoskih žena, kao i jednog mladića.

Slika nije dostupna Putovanja Lijep, ali jeziv: Islandski grad vještica, mračnih priča i divovske kornjače

Lov na vještice trajao je dvije godine, smrti su bile brojne, a suđenja su završila zatvorskim kaznama – i prema nekim izvorima, lomačama. Lovu na vještice pridonijele su i svađe i zamjeranja triorskih obitelji koji bi lažnim optužbama podmetali jedni drugima, a djevojke i žene zbog toga bi dočekala jeziva sudbina. Povijesnim tragovima vještica u Triori možete krenuti razgledavajući predmete u muzejima, ali i tijekom festivala u kolovozu, kada maskirani likovi zavladaju ulicama.

Volite li fešte – i kestene, Triora će vam se svidjeti i u listopadu, kada se održava kestenijada u čast plodu zahvaljujući kojem su stanovnici preživljavali u teškim prilikama. Zanimljivi grad na sjeverozapadu Italije privlači i bicikliste, planinare i rekreativce svih vrsta s obzirom na to da se nalazi u blizini najviše planine u regiji, Monte Saccarello, kao i nedaleko od Ligurskog mora.

Niste doživjeli Ljubljanu dok niste vidjeli i isprobali ovih 10 stvari Ljubljana, Slovenija - 7 Ljubljana, Slovenija - 6 Ljubljana, Slovenija - 5 +4 Ljubljana, Slovenija - 4

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju