To što je San Marino jedna od najmanjih državica svijeta, okružena savršenom Italijom, ne znači da nema što za ponuditi ili da na njegovih skromnih 60 kilometara kvadratnih površine nema atrakcija. Isto vrijedi i za njegovu istoimenu prijestolnicu čija je površina svega 7 kilometara kvadratnih.

A upravo nju nadgledaju tri tornja smještena na vrhovima planine Titan. Ako vam djeluju poznato, to je zato što se upravo ova tri vrha s pripadajućim tornjevima nalaze i na državnoj i gradskoj zastavi.

Guaita je jedan od tri vrha s tornjevima koji nadgledaju San Marino. Najstarija je i najpoznatija, a podignuta je u 11. stoljeću kada je u jednom periodu služila i kao zatvor. Mnogo puta bila je uništena pa ovo što danas vidimo nije njen originalni oblik, već onaj koji je zadobila u 15. stoljeću kada je iznova obnovljena.

Tri tornja San Marina - 6 Tri tornja San Marina - 6 (Foto: Getty Images)

Drugi toranj se zove Cesta (ili po talijanski: De La Fratta) i prepoznatljiva je po muzeju otvorenom u čast Svetog Marina. Sveti Marin je inače podrijetlom s otoka Raba i vjeruje se kako je upravo on 301. godine osnovao republiku San Marino, pobjegavši ondje od progona kršćana za vrijeme cara Dioklecijana. Ovdje, u spiljama podno planine Titan živio je kao pustinjak, a njegove relikvije nalaze se u istoimenoj bazilici.

Muzej posvećen njemu također sadrži mnoštvo primjeraka oružja od srednjeg vijeka pa sve do današnjih dana, a sam toranj Cesta podignut je u 13. stoljeću na ostacima nekadašnje rimske utvrde. Od Guaite do njega vodi kamena cestica s mnoštvom stuba (tzv. Passo delle Streghe) – ovo je jedna od najpoznatijih i najčešće fotografiranih atrakcija San Marina. Ulaz u oba tornja, uključujući i ulaz u muzeje, koštat će vas oko 60 kuna.

Tri tornja San Marina - 7 Tri tornja San Marina - 7 (Foto: Getty Images)

Konačno, treći toranj zvan Montale nalazi se na najmanjem vrhu, i za razliku od prethodnih – nije otvoren javnosti. Podignut je u 14. stoljeću i također je služio kao zatvor, ali i kao sklonište usred sukoba s talijanskom velikaškom obitelji Malatesta.

Inače, planina Titan je dio Apenina i baš se zgodno pogodilo da je njen najviši vrh upravo u San Marinu. Zajedno s povijesnim centrom San Marina uvršten je na UNESCO-v popis svjetske baštine u Europi jer je bogat povijesnim nasljeđem: obrambenim zidinama, kulama, bazilike iz razdoblja od 14. do 16. stoljeća… S planine se pruža prekrasan pogled na San Marino, pa ako ste ljubitelj aktivnog odmora i boravka u prirodi svakako iskoristite i ovu priliku.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju