Sada kada je završio Eurosong, mnogi su imali priliku malo bolje upoznati talijanski grad Torino, domaćina najpopularnijeg europskog glazbenog natjecanja. Biti domaćin Eurosonga odlična je prilika za turističku promociju grada tj. države u kojoj se održava, pa ne sumnjamo da su sada mnogi bacili oko na Torino kao potencijalnu destinaciju. Stoga, evo nekoliko zanimljivosti koje možda niste znali o ovom gradu na sjeveru.

1. Prvi glavni grad Italije i „kolijevka talijanske slobode“

Možda to ne biste očekivali od industrijskog grada na sjeveru, no upravo ovdje se na neki način rodila Italija. U 19. stoljeću Torino je bio prijestolnica jedine talijanske države kojom nisu vladali stranci, a 1848. ovdje je započeo Prvi rat za neovisnost koji je položio temelje talijanske nacije. Vođa talijanskog pokreta za neovisnost bio je Camillo Benso iz Torina, grada koji je bio politički i intelektualni centar tzv. Risorgimento pokreta. Zbog svega navedenog Torino je bio prijestolnica talijanskog kraljevstva od 1861. do 1865. godine kada je prijestolnica postala Firenca.

2. Mole Antonelliana – simbol grada nastao iz svađe s arhitektom

Većina metropola ima barem „onu jednu“ znamenitost koja iskače u panorami grada i čini ju prepoznatljivom i unikatnom. Za Torino, to je Mole Antonelliana – zgrada poznata po svom gotovo 50 metara visokom šiljastom vrhu. Njena gradnja počela je 1863. godine i prvotno je zamišljena kao sinagoga. No, arhitekt Alessandro Antonelli i židovska zajednica upali su u razmirice oko izgleda i cijene (znate kako to ide s majstorima i pregovorima), pa je gradnja obustavljena 1869. godine. Cijeli grad postao je nezadovoljan. Židovi su se na kraju okrenuli gradnji nove sinagoge, Mole Antonellianu je preuzeo grad Torino i danas je ova zgrada službeno dom Državnog filmskog muzeja.

3. Automobilska industrija koštala ga je glave

Torino je poznat po automobilskoj industriji, a tu reputaciju stekao je još na samim počecima automobilske proizvodnje. Za vrijeme Drugog svjetskog rata fašistički vođa Benito Mussolini koristio ga je za proizvodnju vozila za potrebe talijanske vojske. Zbog toga je jadni Torino završio kao meta savezničkih bombaških napada, no srećom grad i ekonomija brzo su se oporavili nakon završetka rata. Danas je sjedište tvrtke Fiat i dio je tzv. „industrijskog trokuta“ zajedno s Milanom i Genovom, a zvali su ga i Detroitom Italije - barem dok je Detroit bio u svojim danima slave…

4. Dom čokolade i grissinija

Torino je, uz Piedmont, najveća talijanska „rađaonica“ čokolade. Posjetioci mogu kupiti i tzv. „čokoladnu propusnicu“ kojom dobivate kupone i popuste u dvadesetak dućana čokoladom gdje također možete degustirati neke od najslavnijih čokoladnih kombinacija. Najpoznatija je tzv. Giandutto – kombinacija čokolade i lješnjaka koja se smatra pretečom slavne Nutelle.

Osim čokolade, grad je poznat po ukusnim štapićima od kruha (tzv. grissini) u raznim okusima – a sve je počelo s trovanjem hrane u 17. stoljeću. Mmmm! Legenda kaže kako je savojski vojvoda Vittorio Amedeo (kasnije kralj Sicilije i Sardinije) imao problema s želucem zbog hrane koja je tada nastajala u wuhanskim uvjetima. Zbog toga mu je obiteljski pekar napravio fine krušne štapiće koje je mogao lakše probaviti i tako je rođen grissini.

5. Prije Eurosonga, tu su bile Zimske olimpijske igre

Prije Eurosonga 2022., Torino se već istaknuo kao dobar domaćin 2006. godine kada su ovdje održane Zimske olimpijske igre. Hrvatska je tom prilikom poslala 26 natjecatelja u 6 disciplina, a naše boje obranili su Janica i Ivica Kostelić koji su kući odnijeli jednu zlatnu i dvije srebrne medalje. Bio je to drugi put da Italija ugošćuje Zimske olimpijske igre, ovaj put pod geslom za koji se svi možemo složiti da savršeno opisuje duh Torina i Italije: Strast živi ovdje!

Ružno pače Italije: Grad na lošem glasu koji se protiv političara i nepravde bori humorom Livorno Livorno Livorno +0 Livorno

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju