Stigao je i taj dugo očekivani, najljepši i najčarobniji dio godine. Svi ćemo uskoro pohrliti do najbližeg božićnog sajma. Nekima od nas to će biti prilika da i otputujemo na neko novo mjesto. Božićna svjetla svaki grad čine posebno lijepim i uistinu se teško odlučiti koje posjetiti ili pak izdvojiti najbolje. Prema našem izboru, izdvojili smo top 5 koji se ističu svojom ponudom i božićnom čarolijom. U nastavku pročitajte koji su to.

Ekološki osviještena Adventska gozba u Budimpešti

Budimpešta je još šarmantnija pod božićnim svjetlima, pa nikako nije mogla ne biti na našoj listi. Ma tko kaže da ništa nije besplatno? Ako planirate na Advent u Budimpeštu, nemojte propustiti otići na besplatne atrakcije poput klizanja. Središte svega je Adventska gozba kod bazilike svetog Stjepana, najveće budimpeštanske crkve, gdje posjetitelji mogu uživati u domaćim mađarskim specijalitetima. Dobra je vijest to što će koristiti eco-friendly čaše, tanjure i pribor za jelo, a otpad će se reciklirati. Također, nemojte propustiti prošetati se pokraj drvenih kućica jer ćete naći jedinstvene ručne radove od gotovo osamdeset majstora.

Strasbourg – prijestolnica Božića

Smješten u srcu Grande Île u Strasbourgu, UNESCO-ove zaštićene svjetske baštine, strazburški božićni sajam jedan je od najstarijih u Europi. U samom centru grada nalazi se božićno drvce više od 30 metara koje će vam dati osjećaj koji doživljava Kevin u New Yorku. Ovo drvce dolazi s Vogeza, i to je glavni i najprepoznatljiviji simbol Strasbourga, prijestolnice božićnih proslava. Od ostale ponude izdvajamo dječje selo u kojem se smjestio cirkuski svijet s različitim akrobacijama, a zabava za mališane je zagarantirana.

Beč – omiljena turistička adventska destinacija

U ovo predbožićno vrijeme bečki najljepši trgovi pretvaraju se u čarobne božićne sajmove. Posebnu atmosferu stvaraju božićne poslastice i topli punč. Najpoznatije mjesto u Beču svakako je tradicionalni sajam „Bečka čarolija Adventa”, koji gradsku vijećnicu pretvara u zemlju iz bajke. Još jedna lokacija koja se ne propušta jest božićni sajam ispred palače Schönbrunn. Ondje ćete pronaći romantični kutak, ručno izrađene božićne dekoracije i ostale ručne radove, a moći ćete uživati i u božićnim koncertima te dječjem programu s radionicama. Volite li glazbu i zborsko pjevanje, imate li sreću, možda naletite na koncert Bečkih dječaka.

Rothenburg – prava zimska božićna bajka

Miris bijelog kuhanog vina i pečenih badema opet će se širiti ulicama Rothenburga. Tisuću svjetala i svečana prigodna glazba samo su dio atmosfere koju ćete doživjeti. Predivni srednjovjekovni grad uistinu se svake godine pretvara u pravu zimsku božićnu bajku. Kao i svake godine, uske uličice i slikoviti trgovi postat će dom brojnim drvenim kućicama. Već se gotovo 500 godina nastavlja ova tradicija. Sve što vam srce poželi možete naći ovdje, od kuhanog vina do božićnih kolača. U Rothenburgu ćete pronaći i pravo Božićno selo u kojem uvijek ima snijega i smijeha. Također, ne propustite se popeti na kulu gradske vijećnice i uživati u pogledu na svjetla.

Tallinn – najbolji božićni sajam 2019.

Šećer na kraju prošlogodišnji je pobjednik izbora za najbolji božićni sajam u Europi. Božićni sajam u Tallinnu sve oduševljava svojom ljupkošću, povijesnom lokacijom i prekrasnim očuvanim srednjovjekovnim građevinama. Prema nekim izvorima, upravo je tamo postavljeno prvo božićno drvce. U proteklim godinama, ovaj sajam bio je više puta proglašen jednim od najboljih na svijetu. Ondje ćete pristojno napuniti trbuščić domaćim medenjacima i raznim pečenjima. Ne propustite isprobati tradicionalni estonski crni puding.

Uh, jedva čekamo vidjeti ovu čaroliju svojim vlastitim očima. U kojem je gradu vaš najdraži Advent? Ima li ga na našem popisu?

Program Adventa u Zagrebu Advent na Europskom trgu - 3 Advent na Europskom trgu - 2 Advent na Europskom trgu - 4 +1 Advent na Europskom trgu - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju