Pričekaj, briježe, postat ćeš moj dvorac!“, uskliknuo je grof Ludwig der Springer u 11. stoljeću kada je ugledao visoku stijenu nad današnjim njemačkim gradom Eisenachom. I bi tako! Tako bar kaže legenda, a ostalo je povijest. Putujemo u središnju Njemačku, tragovima koje je ovdje ostavio Martin Luther, a uglazbio Richard Wagner.

Velebni Wartburg svjedok je tisućljeću njemačke povijesti

Grof Ludwig uistinu je podigao dvorac Wartburg koji će kasnije postati sjedište grofova, ali i mjesto važnih kulturnih događanja.

U 13. stoljeću ovdje su se održavala pjesnička natjecanja u kojima su sudjelovali najpoznatiji pjesnici toga doba. Festival poezije imao je prikladan srednjovjekovni, brutalni naziv „Ratovi pjevača“ jer se spominjalo da će osim najboljeg, biti izabran i najgori pjevač – te potom biti obješen. Srećom, to se nije dogodilo, a cijeli spektakl zabilježio je kasnije njemački skladatelj i dirigent Richard Wagner u operi Tannhäuser.

Baš u tom periodu u dvorcu je živjela i mlada ugarska princeza, a kasnije katolička svetica, Sveta Elizabeta Ugarska. Bila je kćer hrvatsko-ugarskog kralja Andrije II a udala se za grofa Ludovika IV. Novac i položaj nisu je pokvarili. Naprotiv, unatoč svim mogućnostima koje je imala i položaju kojeg je uživala, živjela je skromno i jednostavno, posvetivši svoj život humanitarnom rado, pomaganju siromašnima i nemoćnima. Po smrti supruga, napustila je dvor i ostavila svo bogatstvo iza sebe, te ostatak života provela u samostanu, pomažući onima koje je društvo odbacilo.

Tristo godina kasnije, u dvorac dolazi začetnik protestantske reformacije, Martin Luther. Wartburg je postao njegovo utočište nakon što ga je papa protjerao, te upravo ovdje Luther prevodi Novi zavjet i daje svoj doprinos stvaranju njemačkog književnog jezika.

Osim Luthera, ovdje je i nekoliko tjedana živio slavni pisac Johann Wolfgang von Goethe. Zašto? Pa… zašto ne? Idilična priroda i romantični dvorac su „starter-pack“ svakog pisca koji traži mir i inspiraciju.

Još jedan događaj značajan za njemačku povijest odigrao se upravo ovdje, na stijeni iznad grada. Godine 1817. studenti su slavili reformaciju i poraz Napoleona u bitci kod Leipziga, te pritom donijeli deklaraciju o potrebi ujedinjenja njemačkih zemalja. I još jednom, bi tako!

Obavezno posjetiti

Sada je malo jasnije zašto ovom dvorcu tepaju da je „najnjemačkiji“ od svih u Njemačkoj. Danas u njemu možete vidjeti Goetheovu sliku, Lutherovu sobu, restaurirano dvorište, kulu i muzej koji se u dvorcu nalazi.

Veličanstveni dvorac u njemačkoj pokrajini Tiringija uzdiže se iznad grada Eisenacha na 400 metara nadmorske visine, a u njega ulazite preko visećeg mosta.

UNESCO ga je 1999. godine upisao na popis svjetske baštine u Europi kao „izvanredan spomenik iz razdoblja feudalizma središnje Europe, od velikog kulturnog i općeg značaja“.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju