Znamo kako je čuvanje prirode važno kako bismo i mi, ali i naša djeca uživali u planetu kakav poznajemo. Shvatili su to i u Grčkoj, te su odlučili izgraditi u potpunosti održivi grad!

Od Partenona i Akropole do velikog niza gradskih hramova i amfiteatara, Atena je najpoznatija po svojim spektakularnim antičkim građevinama. No, to bi se uskoro moglo promijeniti: glavni grad Grčke trebao bi postati dom hipermodernog grada, koji bi trebao biti jedno od najfuturističkijih naselja na planetu.

Ellinikon - 7 Ellinikon - 7 (Foto: relevanceinternational.com)

Projekt naziva Ellinikon, iskoristit će više od šest milijuna četvornih metara zemljišta koje se prije koristilo kao gradska zračna luka. Točnije, gradit će se u obalnom predgrađu Atene (udaljenom samo 20 minuta vožnje podzemnom željeznicom od središta grada), koje će gotovo u potpunosti biti izgrađeno od nule.

Ali, što točno možemo očekivati od Ellinikona? Pa, ukratko, gotovo sve što obično grad sadrži. Od hotela i ureda do stambenih četvrti, zdravstvenih ustanova i sportskih terena, Ellinikon će također imati vlastitu rivijeru, marinu te golemi park.

Ako mislite kako sve ovo ne izgleda nužno vrlo održivo, u redu je biti skeptičan. S jedne strane, Ellinikon će biti opremljen hrpom vrhunske zelene tehnologije i sadržavat će obalni park od dva milijuna četvornih metara, plus 50 kilometara staza za pješake i bicikliste. Također je zamisao da bude "grad od 15 minuta", što znači kako sve možete obaviti pješice u vrlo kratkom roku.

Grad će se otvarati u fazama. Očekuje se da će faza A, koja uključuje stambeni toranj i kompleks za kupovinu te restorane, biti otvorena već 2025. Ukupno se očekuje da će projekt koštati ogromnih osam milijardi eura (oko 60 milijardi kuna).

Želite li saznati kakav će Ellinikon biti, to možete saznati na interaktivnoj izložbi pod nazivom The Ellinikon Experience. Ulaz je besplatan i nalazi se u starom hangaru za avione na budućem mjestu Ellinikona, a posjet možete rezervirati na sljedećem linku.

Zašto Grci razbijaju tanjure? Neobična tradicija koju nije iskorijenila ni vojna hunta razbijeni tanjuri (ilustracija) Neizostavan dio grčkih proslava je i tradicionalni ples na kojeg su posebno ponosni Na grčkom vjenčanju ''nastrada'' najviše tanjura jer su srčani slavljenici života +2 Grcima je u krvi ljubav prema velikim okupljanjima na kojima se pleše i slavi do jutra

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju