Tražite li ideju za boravak u prirodi tijekom posljednjih ljetnih vikenda, evo zgodnog prijedloga koji uključuje predivne staze uz rijeke i šume, izvore pitke vode, kupališta, restorane i kafiće, te usputnih kulturnih sadržaja.

Iz grada Slunja uz rijeku Koranu i Slunjčicu ili mala seoska naselja i idilične Rastoke, počinje čak osam staza za nordijsko hodanje. Na vama je samo da odaberete onu koja vam najviše odgovara, jer nude različite sadržaje i različitih su duljina.

Stoga vam donosimo „uvodnu“ virtualnu šetnju, a za svaku od ovih staza više informacija možete pronaći na stranicama Slunja i Rastoka. Također, tu možete pronaći i kartu svih staza u PDF formatu koja će vam pomoći u orijentaciji. Staze su označene imenima i oznakama od SL1 do SL8, s tim da postoje još dvije dodatne staze za one koji žele malo više. 

Rastočka rapsodija (SL1) počinje u vodeničarskom naselju Rastoke, a prati mnoštvo slapova s pripadajućim kućicama i mlinicama. Proći ćete paralelno kraj lijepo uređenog kupališta na Korani te „izbiti“ na kupalištu Kotlac. Nedaleko od njega čeka vas kružna staza kroz idilično zelenilo šuma i prirode.

Staza slunjskih velikana (SL2) ne baca vas daleko. Kružna staza duga oko 4 kilometra drži se grada Slunja i prolazi kraj kulturne baštine kao što su rodna kuća našeg prvog Olimpijca Milana Neralića i Stari grad, no to ne znači da ćete ostati uskraćeni za ljepote prirode. Čekaju vas osvježenje u šumi Jelvik i žubor Korane prije nego stignete u Rastoke.

S nje možete produljiti na stazu SL3, zvanu Uz Koranu na Glavicu (brdo). Ovo je najdulja staza od svih, duga 11,2 kilometra. Vodit vas kroz šume, kraj izvora vode i kupališta, a putem možete svratiti i u Matešićevu pećinu kraj obala Korane. Ona zajedno s Popovačkom špiljom tvori rijedak primjer špilje s dva ulaza. Želite li istražiti više, preporučujemo vam zanimljiv obilazak špilje uz speleologa.

Staza Slunjčica (SL4) jednosmjerna je staza koja prateći rijeku Slunjčicu vodi na jug, do njenog izvora. Ako ste već doživjeli nevjerojatnu tirkizno-smaragdnu boju Slunjčice znat ćete koliko je ova šetnica lijepa, a ako niste – iznenađenje će biti tim ljepše. Duž staze nalazi se mnoštvo klupica i mjesta za odmor, ili drvenih mostića preko rijeke i mlinova koji su zadržali svoj izvorni oblik i starinski šarm.

Prebacujemo se na stazu zvanu Put Rastoka (SL7) koja počinje kraj poznatog hotela Mirjana Rastoke. Vodi vas kroz seoske cestice prema vidikovcu Strmac, a s nje možete nastaviti i dalje u otkrivanje čari sjevera. Tako možete odabrati stazu SL6 zvanu Selo moje malo ili SL5 tj. Nikšićke kaskade.

Osma staza, tj. SL8 vodi vas kroz kanjon Korane, te se po njemu i zove. Prolaz kroz uski kanjon naše krške ljepotice natkriven je i ziplineomu kojem se možete okušati ako ga želite proći brže 😉 Kanjon je na nekim mjestima visok i više od stotinu metara, a krase ga lijepe bukove šume uz opuštajući zvuk žubora rijeke.

Kao „prilog“ sa strane možete istražiti još dvije staze: Put cetingradskog sabora 1527. godine i Koranom do Salopek mlina.

Svake godine u proljeće se održava i festival nordijskog hodanja i pješačenja kada se okupe stotine „pješaka“ i ljubitelja prirode iz raznih krajeva Hrvatske. Cilj je popularizirati i uživati u ovoj aktivnosti koja je prilično zahvalna i dostupna svima, a ima brojne benefite za fizičko ali i psihičko zdravlje.

PS. Za sve koji se pitaju kakvo je to nordijsko hodanje i po čemu se razlikuje od „običnog“ hodanja, odgovor je: nordijsko hodanje uključuje i štapove kojima aktivirate i gornji dio tijela. Taj dio je za običnog hodanja opušten i zanemaren, a ovako ćete upogoniti gotovo cijelo tijelo, kao pri plivanju.

Naravno, nitko vas ne sprječava da to bude i obična šetnja bez štapova – znamo da ćete htjeti koristiti ruke za mobitel i fotografiranje :D Tko bi odolio?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju