Kvarnerske ceste što vode do malih obiteljskih konoba, kuća u kojima je proizvodnja vina upisana u genetski kod, kao i plavih i zelenih vizura koje se najljepše otvaraju kada se stiša šušur turističke sezone, vrijedne su otkrivanja u svako doba godine. A zahvaljujući novim projektima zaljubljenika u kulturnu i gastronomsku baštinu sve se jasnije vide na kartama onih koji vole upoznavati nove krajeve kroz tanjure, čaše i boravak u prirodi. Jedan od takvih projekata je i BEST MED, koji se odvija unutar Panoramed platforme (programa Interreg Mediterranean).

„Cilj nam je kroz ovaj projekt dati jaku podršku razvoju Vinskih cesta Kvarnera te dati podršku vinarima i turističkoj industriji za bolju prezentaciju svojih aduta“ objesnio je voditelj projekata u HGK Rijeka Vedran Devčić u Vinskoj kući Pavlomir, jednoj od obaveznih vinskih stanica Kvarnera. Pridružili su mu se Žarko Stilin, tajnik Udruženja Vina Kvarnera, profesorica Elena Rudan te predsjednica Udruge Klub članova selo Dijana Katica, kako bi nas upoznali s aktivnostima na projektu i kulturnom rutom Iter Vitis.

Čuvari tradicije tog kraja u kojem se neprestano otkrivaju nove, stare pa čak i pomalo filmske priče vrijedne pozornosti ne miruju:

Franko Ružić iz OPG Ružić iz Zvoneće sa svojim vinima od sorte jarbola, Dejan Rubeša iz OPG Plovanić vina iz Kastva sa vinogradarskom kupažom belica i vinarije s vinima autohtonih kvarnerskih vinskih sorti žlahtine, trojišćine i sansigota najmlađa vinarija Kvarnera Grand Village Estate Winery iz Selca, Miroslav Palinkaš iz Vinske kuće Pavlomir iz Novog Vinodolskog, te s Vrbnika Toni Katunar iz Estate Winery Katunar, Anton Brusić iz Poljoprivredna zadruge Gospoja, Egle i Ivan Katunar iz OPG Kuća vina Ivan Katunar, Ivica Dobrinčić iz Vinarije Šipun, Marinko Vladić iz Poljoprivredne zadruge Vrbnik i Ivan Juranić iz Vinarije Nada, te iz vinogorja Pag, koje također spada u vinsku regiju Kvarner - Boris Šuljić iz vinarije Boškinac sa sortom gegić. 

Udruženje vinara Vina Kvarnera koje okuplja vinogradare i proizvođače vina iz vinogradarske regije poziva i sve one koji žele znati više neka im se slobodno jave - rado će ih uputiti i odgovoriti na pitanja.

Vinska kuća Pavlomir

Priča o Vinskoj kući Pavlomir ugledala je svjetlo dana u vrijeme dok se nije previše razmišljalo niti o vinu, a niti o turizmu. Sve je počelo 1991., kada je obitelj Palinkaš iz Šarengrada kraj Vukovara stigla u Bribir, u potrazi za novom budućnosti jer je ostala je bez svega što je imala: imanja, vinograda, podruma…

Tada su krenuli prvi koraci prema onome što Pavlomir danas predstavlja: vinsku ambasadu Vinodolske doline o kojoj osim samih etiketa govore brojne nagrade i priznanja koja osvajaju na mnogobrojnim domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima. Od četiri hektara vinograda koji su niknuli na prostoru zarasle šikare do količina od oko 250 tisuća litara vina, Miroslav Palinkaš nije stao. Danas se na idilične brežuljke i zeleno more vinograda dolazi na kušanje nagrađivane kapljice te obavezno zastane u butiknoj trgovini delicija, gdje osim boca ima i kvarnerskih i istarskih maslinovih ulja, slavonskih kobasica, dalmatinskog pršuta, sjajnih sireva...

Odvede li vas put prema Pavlomiru možete se upoznati s načinom proizvodnje pjenušaca zahvaljujući kojima je Kvarner u hrvatskom vrhu i otkriti što se krije ispod etiketa, kao što je primjerice žlahtina kojom Miroslav Palinkaš ruši predrasude o manjkavosti njena potencijala.

Pjenušac od žlahtine San Marino šampion je Sajma autohtonih sorti, a pjenušac 1288 odnio je pobjedu Međunarodnog sajma pjenušavih vina Zagreb-Ljubljana. Vinoljupci cijene i njegov rose te cabernet sauvignon koji odležava u barriqueu, pokazujući kako i crna vina u Vinodolu imaju budućnost. Šarengradska graševina koju potpisuje poljoprivredna zadruga Palinkaš također se proizvodi ukvarnerskim podrumima.

Kuća vina Ivan Katunar

Na putu od Novog Vinodolskog prema Krku u istraživanje iduće stanice poseban je doživljaj putovati turističkim vlakićem Grga do novljanske luke i zatim otploviti brodom diveći se s mora Vrbniku koji želi dobrodošlicu. Naravno, lijepo se i automobilom upoznati s krčkim vinogradima, kao uvod za upoznavanje s kraljicom Kvarnera – žlahtinom koja u vrsnim rukama vinara lijepo pokazuje što sve može ta svestrana sorta. Jedno od mjesta gdje je možete kušati, kao i doznati nešto više o povijesti vina toga kraja jest Kuća vina Ivan Katunar.

Tamo dolazi grožđe iz vinograda, prerađuje se i proizvodi vino, a iz kuće kreće i distribucija. Sve to se odvija na adresi Braće Trinajstić gdje otac i sin (dva Ivana) grade kvalitetu koju potpisuju svojim etiketama. Odlučite li se na obilazak Kuće vina o svemu tome vam nešto više može ispričati Egle Katunar, Istrijanka iz Vodnjana koja se udala za sina Ivana u Vrbnik i ondje s obitelji sudjeluje u stvaranju novih vinskih poglavlja.

Zbog entuzijazma koji neumorno prenosi na goste mnogi požele više puta obnavljati znanje, vratiti se na lijepu terasu njihove kušaonice s koje puca pogled na vrbničku vizuru, zavrtjeti čašu i udahnuti sve posebnosti tamošnjeg terroira.

Uz prethodnu najavu Kuća vina Ivan Katunar organizira degustacije, obilazak starog, ali moderniziranog podruma na kojima možete doznati nešto više o tradiciji proizvodnje. Podrum i sala otvoreni su za grupe, ali su uvijek dobrodošli i individualni posjetitelji. Nakon šetnje podrumom i razgledavanja prvih etiketa te crno-bijelih fotografija koje lijepo dočaravaju prošlost obitelji Katunar upoznati se možete s pjenušcem Biser Žlahtine koji do nosa perla noseći karakteristike sorte.

Nastaviti mirnom, glatkom, pitkom i mineralnom žlahtinom ili okusiti Chardonnay, proizveden od grožđa iz prvog nasada na domaćem terroiru. Zatim poželjeti Sansigot ili Sušćan crni koji ime duguje kvarnerskom pjeskovitom otoku Susku, na kojem se ta crna sorta grožđa uzgaja od pamtivijeka, a u Vrbniku se lijepo udomaćila. Za desert, tu su i Muškat žuti što miriše na ruže i kadulju, kao i Prošek sv. Ivan.

Vinarija Šipun: Ivica Dobrinčić

S likom ili barem djelom Ivice Dobrinčića, vlasnika vinarije Šipun rado se upoznaju oni koje zanima što sve mogu dati autohtone sorte. Ime tog marljivog vinara veže se za minuciozan rad na sansigotu i trojišćini koje otima zaboravu. Istražujući rodni Krk, ali i otok Susak, koji je nekoć vrvio vinogradima, naišao je na povijesne hrvatske sorte što su rasle na brojnim hektarima, ali s vremenom su krenule blijedjeti prema zaboravu.

Nakon iznimnoga rada i istraživanja, danas je Sansigot Šipun posebno, lijepo vino koje treba kušati, baš kao i njegova Trojišćina koja potvrđuje Dobrinčićevu devizu da se vino stvara u glavi, u vinogradu i u podrumu.

 

 Vinotel Gospoja

U jedinom kvarnerskom vinotelu – prvom hrvatskom hotelu posvećenom vinarstvu, onom Poljoprivredne zadruge Gospoja, okusiti možete sve slasti kvarnerskog ručka, prepustiti se dražima škampa, mlade janjetine i krčke divljači uz sjajna vina te odmoriti u jednoj od soba tematski nazvane po hrvatskim sortama grožđa. Vrhunski pjenušac Gospoja i prošek Sveta nedija PZ Gospoja, ružičasto vino Luzar vinarije Boškinac s Paga i Reserva Estate winery Katunar prilikom našeg posjeta lijepo su se prožela jelovnikom. Osim kao inspiracija, Gospojina karta vina služi i kao zbirka zanimljivosti te karakteristika etiketa koje imaju u ponudi.

Luksuzni boutique hotel sagrađen je na mjestu konobe Gospoja poznatoj po finoj hrani i vinima obitelji Toljanić. Složna i velika obitelj Toljanić-Brusić otišla je korak dalje i iskoristila sve darove Kvarnera: od nestvarno lijepog pogleda s terase, do vinskog blaga i domaćih namirnica. Priča koja zaokružuje ponudu Kvarnera i doprinosi prepoznatljivosti ne tretira druge vinare kao konkurenciju nego adute što zajedničkim snagama stvaraju pitku priču vrijednu pozornosti.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju