Dolina Soče je možda jedna od najljepših europskih destinacija na kojima predivni krajolici susreću burnu prošlost. Mjesto na kojem se spaja mir plavetnila rijeke i zelenila sa sjećanjem na mržnju Prvog svjetskog rata doista je jedinstveno. Vrijedno je svake pozornosti znatiželjnika koji uživaju u istraživanju prirode i povijesnih lokaliteta.

Oko 230 spomenika, rovova, špilja, groblja i utvrda iz Prvog svjetskog rata na zapadu Slovenije čine muzej na otvorenom kojim vrluda Put mira, pješačka staza što putnike podsjeća na značaj lijepe doline, kako nekad, tako i sad. Put je otvoren svima; možete ga posjetiti sami ili u društvu iskusnih vodiča, otkrivati vidikovce s kojih se pružaju pogledi na najviše slovenske vrhove, rijeku Soču, vinograde, kraški kraj i Jadransko more. Put mira od Alpa do Jadranskog mora osmišljen je kao važna poruka prijateljstva europskim narodima koji su sudjelovali u strašnom ratu i upozorenje da se takav sukob ne smije ponoviti.

Zapamtite, u prirodi ostavite samo tragove svojih koraka! Pokupite smeće, čuvajte prirodu i budite odgovorni prema njoj!  

Prije nešto više od stotinu godina na tom se mjestu od velike strateške važnosti dogodio najkrvaviji sukob između austrugarske  i talijanske vojske. Soška fronta protezala se od Rombona, visoke planine iznad Bovca do Divina, nedaleko Jadranskoga mora. Pretpostavlja se da je na tom potezu poginulo više od 300 tisuća ljudi iz raznih zemalja.

Soška fronta obuhvaćala je i planinske predjele visine oko 2000 metara, u kojima su se vojnici borili i s niskim temperaturama, snijegom, gromovima i lavinama, a ljeti je pak nedostajalo vode. Vojnici su umirali od metaka i granata, ali i teških uvjeta zbog kojih se Soška fronta smatra jednom od najmučnijih u Prvom svjetskom ratu. Streljački rovovi jedna su od karakteristika tog bojišta, na kojem su brda povezivali rovovi. Njima se pristupalo putem staza koje su služile za vojnu opskrbu, a na Putu mira mogu se vidjeti i danas.

Gradile su se i žičare koje su prevozile hranu, municiju i vodu, o čemu možete doznati više odlučite li se posjetiti taj kraj. Oni koji kreću Putem mira o događajima iz prošlosti mogu doznati na brojnim stanicama, kao i uvjeriti se kako je opstala jedinstvena seoska kultura njenih stanovnika.

Put mira počinje u Logu pod Mangartom u općini Bovec, na ulazu u rudarsko okno Štoln, a završava u muzeju na otvorenom Mengore kod Mosta na Soči. Podijeljen je na pet dionica, a svaka od njih se može proći u jednom danu. Protežu se pored vojnih groblja i kapelica, utvrde Kluže, klanca Koritnice i Soče, idiličnih planinskih planina, slapa Kozjak, Kobarida i Tolmina, spomen-crkve Svetog Duha na Javorci, klanca Tolminka i brojnih drugih mjesta koje vrijedi posjetiti i doživjeti. Kako biste lakše odlučili kojim putem krenuti i gdje se zaustaviti najbolje je proučiti stranicu Puta mira i pronaći nešto po svome guštu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju