Mnogima su vam poznate Karlove Vary u Češkoj, a nakon ovog članka znat ćete i za britanski gradić Malvern. Predstavljamo vam neke od najzanimljivijih destinacija u Europi s dugogodišnjom wellness tradicijom, koja seže još u 18. ili 19. stoljeće!

Mineralne i ljekovite vode diljem Starog Kontinenta stoljećima su cijenjene zbog ljekovitih svojstava koja pružaju. Mnoge destinacije gdje su kasnije izgrađeni velebni spa-centri bile su pod posebnom pažnjom kraljevskih i plemićkih obitelji, a i danas su mnoge, namjerno, zadržale starinski izgled.

S obzirom na to da je u to vrijeme cvjetala i arhitektura, dobili smo savršen spoj kojemu se divimo, a sretnici uživaju, i dan-danas...

Vichy, Francuska

U 18. stoljeću francuska aristokracija promovirala je ljekovita svojstva rijeke Allier u gradu Vichy, koji je, usput rečeno, na zao glas došao u Drugom svjetskom ratu. Ipak, pustimo rat i recimo kako je nakon otkrića ljekovitih voda, boravak ovdje za francusko plemstvo postao stvar prestiža. Dolaskom perioda Belle Epoque ovdje su podignuta mnoga arhitektonska čuda u stilu Art Nouveau, od kojih mnoga postoje i danas. Hall des Sources jedno je od njih, a danas se tamo nalazi šest termalnih bazena...

Karlovy Vary, Češka

Mlinska kolonada jedna je od najpoznatijih građevina ovdje. Cijeli grad ima 13 termalnih izvora bogatih sumporom, a spomenuta kolonada može se podičiti s njih pet, od kojih svaka ima drukčiju temperaturu! Grad je svojedobno bio dom i brojnim umjetnicima, poput Beethovena i Chopina, a za vrijeme toplijeg vremena orkestar izvodi njihova djela u, pogađate – kolonadi. Oni koji žele višu temperaturu, trebaju posjetiti gejzir Pramen Vridlo, koji se također smjestio u Varima.

Saturnia, Italija

Iako će neke podsjetiti na legendarne turske Pammukale, ovi topli izvori ipak su nam mnogo bliži. Legenda kaže kako je bogu Saturnu bilo dosta ljudskih svađa, pa je udario gromom u zemlju. Upravo na tom mjestu potom su izbile vode i pare koje su trebale pomoći ljudima u opuštanju i prestanku sukobljavanja. I bome, uspjelo mu je jer danas vodopadi u ovom toskanskom gradiću privlače ne samo lokalce već i turiste koji se dolaze opustiti u tim prirodnim "bazenima". Za odlikaše na raspolaganju je i luksuzni hotel s pet zvjezdica, Terme di Saturnia, u kojem noćenje, ovisno o sezoni, stoji nekoliko tisuća kuna...

Malvern, Velika Britanija

Voda u kojoj se ovdje s užitkom brčkaju filtrira se kroz granitne stijene. Upravo zbog toga što nakon tog procesa ne sadrži apsolutno ništa i potpuno je čista, došla je na dobar glas. Naime, zbog čistoće ovu vodu smatraju iscjeliteljskom, a cijenile su je mnoge poznate i slavne ličnosti poput dva Charlesa – Dickensa i Darwina. Iako i dalje ovdje dobrim dijelom vlada viktorijanski štih, postoje itekako i moderne stvari, a jedno od njih je i Malvern spa, mjesto gdje bogati Britanci dolaze uživati u luksuzu i – čistoj vodi.

Baden (kod Beča), Austrija

U Austriji čim čujete "baden", možete biti sigurni da vam opuštanje ne gine. A u vodama Badena, koji se nalazi tek dvadesetak minuta vožnje od austrijske metropole, kupali su se još i Rimljani! Ovo je najdraže spa-odredište Bečana, a tijekom povijesti tu se rado opuštalo i austrijsko plemstvo. Tome u prilog najbolje svjedoče mnoga neorenesansna zdanja, a tko se želi opustiti dobrom kapljicom, recimo kako se u okolici nalaze i brojni vinogradi.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju