Arg-e Bam smješten je na jugoistoku Irana, u gradu Bam. Vjeruje se kako je riječ o najvećem zdanju od nepečene opeke na svijetu, a čak i letimičan pogled navodi na tu misao. Na kraju krajeva, koliko sličnih mjesta uistinu postoji na svijetu?

Stari grad sastoji se od dvorca na vrhu brda, a njegove korijene možemo pratiti sve do 6. stoljeća prije nove ere. Svojedobno se nalazio i na Putu svile, te predstavljao važno trgovačko središte sa svojim šarenim bazarima pod palmama.

U 16. stoljeću počinje period stabilnosti i značajnog razvoja, kao i u ostatku zemlje. U gradu su izgrađene raskošna palača, hamami, škole i vojni kompleks. On je uključivao brojne barake, nadzorne tornjeve, obrambeni zid, štale, konjušnice… Na svom vrhuncu prostirao se na 180 000 metara kvadratnih i bio okružen masivnim zidinama visokim po 7 metara.

No, upravo to presudilo je životu grada – kako se naseljavalo sve više vojnika i vojnog osoblja, tako su civili počeli napuštati grad. Konačno, početkom 20. stoljeća izgrađen je novi Bam i ostatak ljudi je preselio. Stari Bam ostao je vojna utvrda sve dok nije napušten do Drugog svjetskog rata.

Nažalost, 26. prosinca 2003. godine Bam je pogodio snažan potres magnitude 6.6 po Richteru. Poginulo je oko 30 tisuća ljudi, stradalo je 70 posto zgrada, a citadela je gotovo u potpunosti uništena. Bio je to jedan od najsmrtonosnijih potresa u posljednjih dvadesetak godina.

Nakon tragedije iranski predsjednik najavio je obnovu Bama, a 2018. godine objavljena je vijest kako je 90% radova završeno. Stari grad sjaji kao nekad i spremno dočekuje svoje posjetioce, a UNESCO ga je uvrstio na popis svjetske baštine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju