S više od 83 milijuna posjetitelja u 2019. godini (prošlu ne možemo računati kao relevantnu), Španjolska je jedna od najturističkijih zemalja na svijetu. I dok mnogi posjećuju zemlju kako bi uživali u suncu, ispijanju Sangrije i čudesnim plažama, dobar dio turista stiže i iz kulturnih razloga. Ako ste i vi među njima, sljedeće atrakcije u zemlji svakako biste trebali obići.

Sagrada Familia, Barcelona

Možda i najpoznatija crkva na svijetu, nalazi se u katalonskoj prijestolnici. Projektirao ju je i počeo graditi slavni arhitekt Antoni Gaudi davne 1883. godine, a do dana današnjeg, još uvijek nije dovršena. Ipak, dobra je vijest kako se njen dovršetak planira 2026. godine, na stotu godišnjicu smrti slavnog arhitekta.

Alhambra, Granada

Palača posljednjih muslimanskih vladara Španjolske čudesna je građevina, te nije čudo kako se iz godine u godinu nalazi na popisu najposjećenijih turističkih atrakcija. Prekrasni mozaici, mramorne fontane, raznorazni ukrasi, definitivno svrstavaju Alhambru među najbolje primjere islamske arhitekture na cijeloj planeti.

Zlatni trokut umjetnosti, Madrid

Radi se zapravo o tri muzeja u glavnom gradu, koji su poznati kao zlatni trokut umjetnosti. Najpoznatiji svima je Prado, koji krije brojna djela raznih španjolskih majstora, zatim je muzej Reina Sofia gdje se posjetitelji najviše dolaze diviti Picassovoj Guernici, a iako najmanje poznat, obići treba i muzej Thyssen – Bornemisza.

Muzej Guggenheim, Bilbao

Ono što kod ovog muzeja najprije oduševljava jest dizajn arhitekta Franka Gehryja, tako da je muzej, od otvorenja 1997., postao nadaleko poznat u cijelom svijetu (pomoglo je svakako i pojavljivanje u jednom Jamesu Bondu s Piercom Brosnanom). Muzej je jedna od najvažnijih građevina postmoderne arhitekture, a zahvaljujući muzeju, Bilbao je doživio pravi turistički „boom“.

Katedrala, Sevilla

Radi se o najvećoj gotičkoj katedrali na svijetu, te trećoj najvećoj uopće. Dovršena je u 16. stoljeću i tad je bila najveća svjetska katedrala. Potječe još od maorske džamije iz 12. stoljeća, a njen zvonik, najpoznatiji je simbol grada. Ukupno broji osamdeset različitih kapela, a svima kojima ovo nisu dovoljno interesantni podatci za posjetu, navedimo kako ovdje i počiva čovjek koji je otkrio Ameriku. Da, u seviljskoj katedrali, nalazi se grob Kristofora Kolumba.

Toledo

Grad u blizini Madrida će vam u svom starom dijelu pokazati bogatu povijest koegzistencije između kršćana, židova i muslimana, koji su svi zaslužni za bogato nasljeđe Toleda. Njegove uske ulice, židovska četvrt, gotička katedrala i maorski utjecaj na arhitekturu natjerat će vas da u Toledu provedete vrijeme na kvalitetan način.

Ronda

Evo nas još malo u Andaluziji! Grad u blizini Malage najpoznatiji je po slavnim mostovima kojima biste se mogli satima diviti. Točno, tu je i slavna arena za borbu bikova, ali ipak su mostovi ono zbog čega turisti najčešće dolaze u ovaj grad. Također, ovdje su neko vrijeme živjeli Ernest Hemingway i Orson Welles, pa ne bi bilo loše provjeriti što je i njih toliko privlačilo ovom gradu...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju