Znamo da se romantiziranje destinacija često obije o glavu, no to neće biti slučaj s ovim. Afrika uz kakvu smo odrastali preko TV ekrana, sa svojom egzotičnom prirodom i životinjama, ovdje se pruža kao na dlanu.

Oko samog srca Afrike, u državi Zambiji i nedaleko od granice s Tanzanijom i Mozambikom, nalazi se Nacionalni park South Luangwa – najjužniji nacionalni park od čak tri koja se prostiru dolinom rijeke Luangwa.

Riječ je o svjetski poznatom utočištu divljih životinja, posebno značajnom jer je koncentracija divljih životinja na području rijeke Luangwa i njenih laguna među najintenzivnijima na cijelom afričkom kontinentu.

Sve ono na što pomislimo kada čujemo za Afriku, barem u kontekstu njenih prirodnih bogatstava – možemo zateći ovdje. Nilski konji i krokodili u rijeci, žirafe i zebre, krda slonova i lavova, čopori divljih pasa, antilope i bizoni, šume u kojima se skriva 400 vrsta ptica…

Nacionalni park South Luangwa, Zambija - 2 Nacionalni park South Luangwa, Zambija - 2 (Foto: Getty Images)

Svi oni zovu posjetitelje da zgrabe dalekozore i s poštovanjem, sa sigurne udaljenosti, uživaju u onom najljepšem što afrička divljina nudi.

Ovaj park jedan je od najpoznatijih destinacija za ljubitelje pješačkog i foto safarija, a turistička tradicija ovdje postoji čak od 1904. godine – što je impresivno s obzirom na to da je riječ o dalekom i nepreglednom području u koji nije zalazilo mnogo stranaca.

Sve je počelo kada je britanski konzervator Norman Carr uvjerio lokalnog poglavicu da odvoji dio zemlje kako bi ovdje napravili rezervat za divljač i prvi kamp za njeno promatranje. Posjetioci koji su dolazili punili su blagajnu, a sav profit vraćao se lokalnoj zajednici. Danas se park može pohvaliti i dobrom zaštitom protiv krivolovaca.

Nacionalni park South Luangwa, Zambija - 9 Nacionalni park South Luangwa, Zambija - 9 (Foto: Getty Images)

Gosti ovdje mogu uživati u smještaju koji varira od šatorskih kampova do luksuznih koliba – koji god da odaberete, uživat ćete u zadivljujućim pogledima, dobroj hrani i toplom gostoprimstvu. A nemojte se uplašiti kada čujete upravo onaj zvuk po koji mnogi dolaze, riku lavova u noći, pod okriljem zvijezda.

Venecija Afrike: Izgradili su selo usred jezera kako bi se spasili od trgovaca robljem Ganvie - 1 Ganvie - 2 Ganvie - 3 +1 Ganvie - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju