Grad Kemi u Laponiji, u blizini Arktičkog kruga svake zime hvali se s najvećim snježnim dvorcem na svijetu. Iako u Finskoj napadne dosta snijega, mještani Kemija koriste snježne topove kako bi podigli ovu monumentalnu građevinu.

Za njegovu gradnju na obali zaljeva Bothnian obično je potrebno oko pet tjedana. U posljednjih 15-ak godina dvorac se prostirao na 13.000 do 20.000 četvornih metara, a njegovi zidovi znali su dosezati visinu i od četiri metara.

Dvorac svake godine izgleda drugačije iako kompleks uvijek obuhvaća dio istih objekata poput ledenog hotela, restorana i kapelice koja je postala popularno mjesto za sklapanje brakova. Parovi iz cijelog svijeta dolaze ovdje kako bi izgovorili sudbonosno da, a pogotovo oni iz Japana i Hong Konga.

Nakon vjenčanja možete pojesti obrok na ledenom stolu u snježnom restoranu, a potom prenoćiti u specijalnom apartmanu za mladence u sklopu ledenog hotela. Kompleks dvorca ukrašen je različitim skulpturama od snijega i leda, ali i divnim svjetlima koji mu daju bajkovit izgled.

Dvorac je prvi put izgrađen 1995. godine kao dar UNICEF-a, a zajednica je s vremenom preuzela na sebe zadatak gradnje. Snježni dvor u Kemiju postao je dio zimske tradicije među lokalnim stanovništvom, kao i njegovo nestajanje. Naime, kada temperature počnu rasti s prvim proljetnim zrakama sunca, cijeli kompleks se rastopi.

Kako je dvorac izgledao prethodnih godina, pogledajte u fotogaleriji na početku teksta.

Jedan od najljepših u Europi: Bajkoviti dvorac na litici koji zbunjuje, ali i očarava turiste Dvorac Lichtenstein - 3 Dvorac Lichtenstein - 4 Dvorac Lichtenstein - 2 +0 Dvorac Lichtenstein - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju