Kada se govori o najstarijem gradu na svijetu redovito se spominje Luksor u Egiptu te Damask u Siriji, a neki idu toliko daleko da tvrde da je to glavni grad Grčke iako su prema nekim istraživanjima Vinkovci duplo stariji od Atene te najstarije kontinuirano naseljno mjesto u Europi. Neki povjesničari tvrde, pak, da titula najstarijeg na svijetu pripada Jerihonu – palestinskom gradiću u dolini rijeke Jordan na Zapadnoj obali u kojem danas živi oko 20 tisuća stanovnika.

Riječ je o jednom od najstarijih naselja na svijetu iz kojeg se razvio grad, a na čijem su prostoru pronađeni dokazi života stari oko 11 tisuća godina.

Zapadna Obala, Palestina - 6 Putovanja Zemlja koja ostaje u srcu: Razlozi za prevladati predrasude i posjetiti Palestinu

Vjeruje se da su njegovi prvi stanovnici bili lovci srednjeg kamenog doba, dok su arheološka iskopavanja i pronalazak drevnih kanala za navodnjavanje, srpova i ostaci žitarica potvrdila kako su ovdje tisućama godina živjeli i poljodjelci. Okolica Jerihona, naime, i danas je poznata po uzgoju datulja, citrusnog voća, banana, povrća i cvijeća.

Arheolozi su potvrdili postojanje dvadesetak naselja na ovom prostoru još u mlađem kamenom dobu. Naselja su bila okružena bedemima s kulama, a ljudi su živjeli u nastambama od sušene opeke.

Kroz dugu povijest područje današnjeg Jerihona naseljavala su i nomadska plemena poput Amorićana i Kanaanca. Puno je zanimljivosti zbog kojih danas mnogi, kao i mi, pišu o Jerihonu, a spominjao se još i u Bibliji kao grad koji je Jošua osvojio prilikom ulaska u Obećanu zemlju.

Slika nije dostupna Zanimljivosti Svetu rijeku Jordan isušuje ljudska ruka: Hoće li potreba za vodom konačno dovesti do mira ili daljnjih sukoba?

Zanimanje tijekom tisućljeća za Jerihon ne prestaje, a to su razlozi zbog kojih turisti dolaze u Jerihon i koji se iskorištavaju za privlačenje putnika na Zapadnu obalu unatoč političkoj situaciji, ali i pandemiji koronavirusa.

Treba li vam dodatan motiv da ga stavite na listu želja, Jerihon danas nosi titulu i najniže smještenog grada na svijetu s obzirom da se nalazi 258 metara ispod razine mora. Dodatan plus mu je što se nalazi u blizini popularnog Mrtvog mora.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju