Rumunjska nipošto nije samo Bukurešt! Pa iako dobar dio putnika uz Bukurešt zna još samo za Transilvaniju, ova zemlja je mnogo više. Moderni gradovi prepuni kulture i života, kao i veličanstvene planine, bujne šume i prirodni krajolici, očekuju posjetitelje. Osim njih, Rumunjska ima nekoliko dobro očuvanih srednjovjekovnih sela, crkava i dvoraca, a vi posjetom nekom od ovih šest gradova nećete otići razočarani. I da, Bukurešt smo ovom prilikom, namjerno izostavili.

Iasi

Iasi, u blizini moldavske granice, poznat je kao sveučilišni grad na istoku zemlje. Grad krasi masivna metropolitanska katedrala svete Petke, koja je izgrađena u talijanskom renesansnom arhitektonskom stilu. Uz to, lijepe gotičke kamene rezbarije krase pročelje obližnjeg samostana, a u gradu se nalazi i Palača kulture, veliki neogotički spomenik okružen uređenim parkom Palas.

Cluj – Napoca

 Poznat je u pravilu kao Cluj i ima nešto više od 300 tisuća stanovnika, a ipak čuva atmosferu malog grada. Djelomično je to zbog povijesnog centra, s obzirom da se izvan centra nalaze monumentalne zgrade iz doba komunizma. Osim svojih impresivnih znamenitosti s prekrasnim arhitektonskim stilovima, grad se može pohvaliti i bogatim noćnim životom.

Constanta

Constanta se nalazi na obali Crnog mora. Grad je najvažnija rumunjska luka, ujedno i najveća luka na Crnom moru. Šetnja turističkom lukom, doživljaj ljetnog noćnog života u četvrti Mamaia ili posjet trgu Ovo su sve stvari koje možete učiniti u Constanti, i da, ljeto je daleko najbolje vrijeme za posjet Constanti.

Busteni

Planinski grad Busteni smjestio se u središtu Rumunjske. Budući da je grad okružen planinskim lancima, posjetitelji mogu birati između raznih aktivnosti na otvorenom. Ljeti mogu ići na planinarenje s prekrasnim pogledom, a zimi je naravno, opcija skijanje. Prekrasne planine i šume koje ih okružuju samo pridonose atraktivnosti zgrada s drvenim krovovima, koje im daju ozračje poput Alpa. Za ljubitelje povijesti, susjedni dvorac Cantacuzino također je potrebno vidjeti.

Sibiu

Ovaj šarmantni grad u Transilvaniji može ponuditi mnogo toga. Za početak, recimo da je grad nekad bio pravi „melting pot“, pa danas u njemu žive potomci Mađara, Nijemaca, Rumunja... Svakako prošećite starim gradom, posjetite etnografski muzej, popnite se na toranj gradske vijećnice...

Temišvar

Radi se o prekrasnom gradu na zapadu zemlje. Značajan je po svojoj secesijskoj arhitekturi i fascinantnoj etničkoj povijesti. Metropolitanska pravoslavna katedrala, koja ima krovnu konstrukciju s mozaičkim uzorkom, glavni gradski trg Piata Victoriei koja je omeđena baroknim građevinama, Memorijalni muzej i Piata Unirii, sve su mjesta vrijedna posjeta. Nadalje, centar grada ima nekoliko prekrasnih krajolika sa šarenim cvijećem.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju