Vama Veche – ili skraćeno Vama, nekoć je bilo mjesto na kojem su se sretali hipiji, umjetnici, alternativci i intelektualci. To malo ribarsko selo smjestilo se na rumunjskoj obali Crnog mora, nedaleko od granice s Bugarskom.

Između filozofiranja o životu i prolaznosti vremena, zurenja u horizont te vudstokovskih tuluma koji su nekima trajali danima, a drugima i cijelo ljeto – na Vami se ronilo bez kupaćih kostima, sunčalo dreadlockse i puhalo u didgeridoo.

Kampiranje u hipijevskom selu nije dopušteno, no načičkani šatori na plaži simboliziraju pobunu protiv komercijalizacije obale Crnog mora.

Tijekom ljeta Vama je dom brojnim festivalima, a željni alternative potegnu i do plaže Tuzla kad se održava Dakini, tijekom kojeg se u pet dana pojavljuje više od 100 umjetnika i 50 instruktora joge.

No kako godine prolaze, „duhovnjaci“ i alternativci primjećuju kako jednostavno – to više nije to. Prvenstveno zbog turista koji ne žive njihovu filozofiju i umjesto uživati i prepustiti se, dolaze snimati fotografije i stavljati ih na društvene mreže. Simbol antikonzumerizma uskoro je postao žrtva vlastita uspjeha.

Vama Veche - 2 Vama Veche - 2 (Foto: Getty Images)

Polako su se počele graditi kuće, kao i hoteli s puno zvjezdica. Zaljubljenici u slobodu prosvjedovali su u želji da se spasi što se spasiti da, no galopirajući kapitalizam nije bilo moguće zaustaviti.

I danas je Vama Veche jedno od najboljih mjesta za partijanje u Rumunjskoj, od svibnja do sredine rujna, a o tome kako je nekoć bilo ostaju samo legende, sjećanja i možda djeca zanimljivih imena... 

Gjirokastër - 3 Putovanja Srebrni grad: Dobro čuvana tajna u Albaniji koju treba otkriti prije nego što postane prekasno

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju