Upoznajte burnu povijest Amsterdama
Povijest Amsterdama je zaista bogata i seže puno dalje od Drugog Svjetskog rata. Posjetite Amsterdam Museum (nekadašnji Povijesni muzej Amsterdama) u kojemu ćete upoznati razvoj grada od početka do danas. Tamo su izloženi zanimljivi predmeti poput cipela starih 700 godina i slično. Tu je i muzej čudnog naziva „Museum Ons' Lieve Heer op Solder (Naš vladar na tavanu), a to je zapravo mala sakrivena crkvica u Crvenoj četvrti koja je nedavno vraćena u stanje u kakvom je bila u 17. stoljeću.

Uđite u grad razglednica
Kad pomislite na Amsterdam prvo što vam na pamet padne su tulipani, sir i vjetrenjače, no iza tih klišeja se nalaze zaista zanimljive priče. Neke od njih možete pronaći u Muzeju Zaanse Schans koji je zapravo muzej klompi, a čim uđete unutra vidjeti čete koliko su drvene klompe važne za Amsterdam i Nizozemsku. Tu je i Bloemanmarkt na kojemu možete kupiti tulipane, a ako ste ljubitelj sira svakako posjetite Reypenaer gdje možete degustirati najbolje nizozemske proizvode.

Izgubite se između kanala
Uzmite jedno prijepodne i jednostavno se izgubite između kanala. Možete ih pratiti pješke, biciklom ili skuterom, no najveći doživljaj će svakako biti ako uplatite jednu od brojnih tura po rijeci Amstel. Ovo iskustvo ćete pamtiti!

Iznajmite bicikl
Jeste li znali da po nekima u Amsterdamu biciklisti imaju više prava od vozača automobila? E, pa to je donekle i točno. Amsterdam je jedan od rijetkih gradova koji je čitav prilagođen za bicikliste, a posebnu pozornost posvetite i semaforima, jer na mnogo mjesta postoje i semafori za bicikliste! Bicikl možete iznajmiti od tvrtki kao što su MacBike ili Rent-A-Bike, a tu je i popularni Yellow Bike.

Zatvorenim očima prođite kroz Crvenu četvrt!
Ma šalimo se, možete i škiljiti! Amsterdamska Crvena četvrt jedna je od najpoznatijih takvih četvrti na svijetu, a popularna je po zaista velikom broju „lakih“ (ali skupih), djevojaka, mladića, transseksualaca i ostalih. To je vrlo vjerojatno najmultikulturalnija četvrt u Europi, a nemojte se iznenaditi ako vam priđe neka fatalna žena ili muškarac s  vrlo primamljivom ponudom za seks!

Zaputite se na cestu i upoznajte izvrsnu uličnu umjetnost!
Za dobar kulturni provod vam i nije potrebno provoditi vrijeme u zatvorenome, jer Amsterdam je muzej na otvorenome. Brojne uličice skrivaju prava mala (i velika) umjetnička djela našarana po zgradama, a koliko je umjetnost grafita u Amsterdamu prihvaćena, govori i činjenica da je velik broj galerija počeo prenositi grafite na fotografiju i izlagati ih kao umjetnost!

Posjetite kuću Anne Frank
Vjerujemo kako ste barem jednom u životu čuli ime ove mlade djevojčice čiji je životni san bio izdati roman. Na žalost, njezina se želja ispunila, no ne za njenog života. Posjetite kuću u kojoj se nalaze skrivene prostorije, gdje je za vrijeme Drugog svjetskog rata nastalo ovo djelo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju