Kada planiramo putovanje, gotovo uvijek pazimo da uključimo sve troškove. Smještaj, prijevoz, javni prijevoz, džeparac, novac za suvenire i slično. No, skrivenih troškova ima na svakom uglu, a na neke od njih gotovo nitko ne računa.

Troškovi vize jedni su od troškova koje na putu najčešće zanemarujemo. Iako naoko nisu veliki, manjak tih dvadesetak dolara se itekako osjeti u novčaniku. Tu su još i skriveni troškovi prijevoza od zračne luke do centra grada. To često izaziva glavobolju kod turista koji se hvataju za onih famoznih reklamiranih „Za deset eura do Londona!“, jer ni ne razmišljaju da će vrlo vjerojatno autobus ili vlak od aerodroma do Londona platiti čak trostruko više.

U nepredviđene troškove možemo slobodno svrstati i napojnice u hotelima, no to i nije toliko strašno kao napojnice na kruzerima. Jeste li znali da je na kruzerima obavezno plaćanje napojnice (u nekima čak i kod bukiranja aranžmana). No, nemojte biti zločesti i svađati se, to je jednostavno takvo pravilo.

A kad samo pomislite koliko ćete novca potrošiti za putnu rundu, nenadanu kavu dok čekate okašnjeli autobus u Nepalu, ili detoksikacijske pokušaje u vidu jutarnjih sokova...

Uglavnom, ovo su samo neke od situacija koje brzinom munje popapaju dobar dio vašeg putnog budžeta, zato prije nego idete na put - budite sigurni da ste ih svrstali na popis vaših troškova. 50 dolara neka je uvijek u čarapi!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju