Ovi impozantni blokovi najvjerojatnije su najveći rezani kameni blokovi pronađeni igdje na zemlji. Za usporedbu, Baalbek blokovi u Libanonu teže oko 1400 tona. Što znači da su upola manji od giganata iz Sibira.

Procjenjuje se da najveći kameni blok u Sibiru teži fascinantnih 3000 tona. Pitanje koje se povlači od pronalaska ovog lokaliteta je tko bi uopće u Sibiru izgradio ovaj kompleks na planini, kako, čime i kad?

Pošto je lokalitet tek nedavno pronađen - jako malo se zna o njemu. No, znanstvenici smatraju kako su blokovi nastali još prije posljednjeg ledenog doba, te da bi mogli biti stari i preko deset tisuća godina. Postoji li mogućnost da su drevni mitski bogovi izgradili ovo mjesto? Ili je ovdje Džingis-kan ovdje pokazivao svoju superiornost

Ista i slična pitanja su se javljala kad su pronađeni lokaliteti Gobleki Tepe, kao i kompleks piramida u Puma Punku.

Nedavno otkriven lokalitet u dalekom Sibiru, Gornaya Shoria, svakako zaslužuje svoje mjesto u knjigama povijesti. No, malo je vjerojatno da će se uskoro pojaviti u njima. Samo iz čistog razloga jer još - nitko nema pojma o čemu se radi. Budi li se Indiana Jones u vama?
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju