Freelance novinar/fotograf 

Popularno zvani i Travel writer, ali ne mora značiti. Recimo da ste sada bankar. Zašto ne bi ste počeli pisati za bankarski časopis ili portal? Poanta je da niste ovisni o mjestu, a ujedno ne morate nužno pisati samo o putovanjima. 

ESL učitelj (Engleski kao drugi jezik) 

U nekim je državama lakše doći do posla nego u drugima, za neke je potrebna samo diploma prvostupnika dok je za druge potreban magister, no sve u svemu, ako se odlučite predavati
engleski jezik u nekoj od zemalja svakako vam predlažemo da u obzir uzmete Koreju, Japan, Kinu, Tajland i Vijetnam. 

Travel nurse (ili u prijevodu „putujuća medicinska sestra“) 

Tko se sve može kvalificirati i postati „Travel nurse“? Travel Nurse može biti: registrirana medicinska sestra, praktikantica, radiologijska tehničarka. Puno opis potražite na TravelNursing.com, portalu koji će vam pružiti sve bitne informacije za vaš novi posao. Napominjemo da je plaća odlična, a angažmani mogu biti kratkoročni ili dugoročni. 

Turistički vodič 

To je za sve one koji su otkrili činjenicu da dom nije nužno mjesto rođenja. Ako se u nekoj dalekoj zemlji osjećate kao kod kuće, poznate hranu, ljude i mentalitet, obožavate kulturu i povijest, tada je ovo vaš idealni posao. Kako bi skratili vrijeme traženja evo jednog savjeta. Nemojte trošiti vrijeme i slati molbe u agencije koje preprodaju tuđe programe! Pronađite agenciju koja je sama organizator putovanja (turoperater) i javite se direktno njima! 

Rad na brodu 

Ok, prvo da napomenemo, rad na brodu definitivno nije za svakoga. Onaj tko se ipak odluči na ovaj hrabri pothvat, njega čeka nezaboravno iskustvo. Možete biti konobar, fotograf, babysitter, spasilac, sobarica… Ma opcija ima zaista puno. Najvažnije je odabrati posao koji ćete voljeti, a uz to koji je i dobro plaćen. Raspitajte se malo kod kolega, vjerojatno znate nekoga tko je već bio. U Hrvatskoj postoje dvije agencije koje se bave zapošljavanjem na brodu, jedna u Zagrebu i jedna u Lovranu. Mala napomena, ukoliko želite otploviti čim prije, budite sigurni da imate barem 10.000kn na strani za sve troškove koji vas očekuju do ukrcaja na brod! 

Flight attendant (popularno zvane stjuardese ili zračne konobarice) 

Dragi moji, ajmo razbiti ovaj mit. Posao stjuardese nije nimalo lak! Znate li da prije nego li uopće dođete do aviona morate proći više-mjesečnu obuku, koja ponekad traje i deset sati na dan? Posao kabinskog osoblja je veoma odgovoran i iscrpan te zaista nije za svakoga. Puno se pažnje posvećuje sigurnosti, te ako želite biti Flight attendant morate znati kako je obuka zaista teška. Proputovat ćete svijet, to zasigurno, no možda će vam se dogoditi da u mjesec dana prođete svijet dva puta, a da niste ni izašli iz aviona. No sve u svemu, posao je dobro plaćen (generaliziramo), a uvjeti za kabinsko osoblje su u puno kompanija više nego dobri! 

Nastavlja se…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju