1. Drugi će se brinuti više nego vi
Istina, ako odlučite dati otkaz nemojte misliti da će to proći bez bukvice roditelja, rodbine, cure, prijatelja... Vrlo će vam vjerojatno pod nos baciti neke krizne situacije, ili će vam ispričati priču o ljudima koji nemaju za kruh, no ako ste vi zaista odlučni u ideji da date otkaz i zaputite se na put oko svijeta, NITKO vam ne može ništa - odluka je samo vaša! Hejtera će uvijek biti, ali vaša sreća je na prvome mjestu.

2. Nemojte se preplanirati

Ako ćete krenuti planirati kamo ćete otići i ako ćete u vašem planu imati predviđeno gdje ćete biti svakoga dana narednih šest mjeseci - niste na dobrom putu. Najbolje je napraviti plan za prvih mjesec dana, a kasnije ćete već vidjeti kamo će vas noge odvesti. Možda ćete već prvoga tjedna upoznati neku osobu s kojom dijelite iste poglede na svijet i možda joj se odlučite prikrpati. Nije dobro imati previše detaljan plan jer se s njim samo ograničavate. Uživajte u danu!

3. Imajte viziju ili neki cilj koji će vas voditi
Zadajte si cilj tipa "Želim posjetiti 35 država u godinu dana" ili "Želim posjetiti sve Nacionalne parkove u Australiji". Imajte nešto što će vas pogurnuti kada zapnete ili kada vam padne volja ili motivacija. Putovanje je lijepo, no i nakon nekog vremena možete ga se lako zasititi, pogotovo ako ste si dali za zadatak istražiti sve otoke Slovenije...

4. Pomno isplanirajte budžet
Iako ne treba unaprijed planirati kamo ćete ići, svakako sjednite i dobro proučite koliki vam je budžet. Dajte si neki limit kao što je 10 dolara na dan za hranu, ili 20 dolara na dan za smještaj i hranu. I toga se i pridržavajte - dan nakon tuluma je namijenjen za post! I uvijek imajte neke rezerve jer nikada ne znate što vam se na putu može dogoditi.

5. Nemojte sa sobom ponijeti baš cijeli ormar
Ako mislite da će vam biti lakše sa 20 majica kratkih rukava umjesto 10 - gadno se varate. Što ih je više, više ćete ih i morati oprati! Pa možda bolje da 5 majica operete malo češće nego da nosite ruksak koji u konačnici nećete moći nositi. Sve gluposti ostavite doma i uzmite samo ono što vam zaista treba. I ne zaboravite, punjač, fotoaparat, kabanica, natikače i bakin broj telefona - su izašli iz raja!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju