Birmingham, Velika Britanija
Treba li vam samo mali fiks kulture, najnovije dizajnerske krpice i nešto što bi moglo okupirati dječicu - Birmingham je pravi grad za vas. Bogata povijest mamit će vas na svakom koraku u istraživanje. Ovdje su se odvijali neki od važnijih događaja u britanskoj povijesti, a svi oni ostavili su svoj trag na licu ovog veličanstvenog grada. Bogat muzejima i zbirkama, ovo je grad koji će svakom zaljubljeniku u umjetnost pružiti točno onoliko da se opet poželi vratiti. Noćni život Birminghama ne treba uopće spominjati. Za svakog ponešto, od klubova s tehno glazbom do predivnih mirnih jazz lokala. Malo koji grad se može pohvaliti s tako šarolikom gastro ponudom. Od običnih pivnica do klasnih restorana s Michelinovim zvjezdicama. Sve je tu, pa i kvalitetan nogometni klub!

Antwerpen, Belgija
Od svih Europljana upravo su građani Antwerpena najzadovoljniji životom u vlastitom gradu. Na prvi pogled Antwerpen je diskretna destinacija bez nekih prepoznatljivih atrakcija i znamenitosti, ali kad se malo bolje zagledate u samu srž grada - vidjet ćete da ima puno toga za pogledati. Najpoznatiji po svojoj četvrti u kojoj se odvija većina svjetske trgovine dijamantima, Antwerpen je proglašen svjetskom prijestolnicom dijamanata - u gradskom muzeju možete razgledati neke od najrjeđih kamenčića na svijetu. Iz ovog grada potekli su neki od ponajboljih svjetskih dizajnera koji su radili za mnoge glasovite dizajnerske kuće. Tu slavu danas nastavlja antverpenska modna akademija, koja školuje mnoge glasovite mlade dizajnere. Noćni život i gastronomija su točno onakvi kako se dolikuje jednom tako impresivnom gradu bogate kulture i povijesti - sjajni!

Porto, Portugal
Drugi po veličini portugalski grad smješten je u sjevernoj portugalskoj regiji Norte. Prije svega Porto je poznat po svojem svjetski poznatom gustom i slatkastom vinu Portu, koje je prvi put poteklo baš iz njegovih podruma. Sa svojom izvrsno očuvanom gradskom jezgrom, koja je upisana na UNESCO-v popis svjetske baštine, grad će vas doslovno baciti s nogu. Prepun crkvi i palača Porto nudi velik raspon umjetnosti koju možete vidjeti na svakom koraku. A mnogobrojne galerije samo nadopunjuju taj doživljaj. Još da naletite na derbi Porto : Benfica...

Milano, Italija
Milano je cijenjen kao svjetsko središte mode i dizajna s velikim utjecajem na glazbu, sport, književnost i umjetnost. Ovaj grad je, naravno, i pravo mjesto za šopingholičare. U njemu se nalazi najstarija robna kuća na svijetu u kojoj su zastupljene sve važnije modne marke s najnovijim kolekcijama. Grad posjeduje bogato kulturno nasljeđe i jedinstveno kulinarstvo s brojnim čuvenim jelima, kao što je božićni kolač panettone i rižoto milanese. A posebno je poznat po svojoj opernoj tradiciji. Pa tko još nije čuo za Milansku Scalu? Treba napomenuti da je Milano rodni grad značajnog skladatelja Giuseppea Verdia, a i ponosni vlasnik gradskog derbija Milan : Inter!

Split, Hrvatska
Dobro, za nas možda Split i nije neko otkriće ali za sve one koji ga još nisu posjetili svakako je preporuka da to učine što prije. Ovaj grad ispod Marjana uspio je sačuvati svoju prošlost sve još od dana velikog cara Dioklecijana. Grad prepun palača nudi novo poimanje kulture. Bogat noćni život jednostavno vas neće ostaviti ravnodušnim, a gastro i eno scena nude tradicionalna jela pripremljena na moderan način. Samo nemojte ići na ćevape, ili nas uputite gdje su fini.

Hamburg, Njemačka
Hamburg ima pregršt arhitektonski značajnih zgrada u širokom rasponu stilova. Crkva sv. Nikole u 19. je stoljeću bila najveća građevina svijeta. "Hamburški nebeski prizor" krase tornjevi još nekoliko prekrasnih crkvi i građevina: sv. Michael, sv. Peter, sv. James, sv. Catherine (pokrivena bakrenim pločama) te Heinrich-Hertz-Turm; toranj radiotelevizije. Hamburg je grad s najviše mostova na svijetu: 2300, više nego London, Amsterdam i Venecija zajedno, te je grad s najviše kanala na svijetu, također ih ima više nego London, Venecija i Amsterdam zajedno. No ono što ovaj grad izdvaja od ostalih nije arhitektura ni gastro ponuda, nego bogat noćni život, te nekoliko festivala koje svakako morate posjetiti. Najpoznatiji i središnji događaj hamburške godine svakako je Gay Pride pod nazivom Street Day na kojem redovito nastupaju neka od najvećih imena glazbene scene današnjice. A posebno bučno je za vrijeme održavanja dana bajkera, kada Hamburg posjeti preko 10.000 bajkera sa svojim motorima. Za svakog ponešto!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju