Oči Vinodola naziv je za šest povezanih vidikovaca koji se prostiru duž Vinodola, a s kojih se pruža savršen panoramski pogled na more i horizont. Svi se nalaze na atraktivnim, ali i praktičnim pozicijama u blizini ceste, pa do njih nije teško doći.

Riječ je o uređenim površinama s ogradom i klupicama na kojima možete sjediti i upijati ljepotu, napuniti baterije (svoje, ne mobitela), saznati zanimljivosti na informativnim pločama i naravno – ovjekovječiti trenutke na najljepšim fotografijama.

Ne zaboravite da su ovim područjem nekad upravljali i knezovi krčki tj. Frankopani, pa ovdje možete naići i na zaboravljene tragove povijesti poput napuštenih frankopanskih kaštela (npr. stari grad Drivenik). Dojam da ste otputovali u neka druga vremena možda vam ukrasi i prizor konja koji šeću cestama i livadama.

Šest vidikovaca proteže se u duljini od oko 65 kilometara, pa ako ih želite obići sve odjednom, bilo bi dobro da ste mobilni. Autom ih možete obići u kratkom periodu, dok će vam s biciklom trebati oko šest sati „normalnim“ tempom. Ako ste u mogućnosti ići biciklom, to bi definitivno bila najljepša i ekološki najbolja opcija 😉

Premda je izvedivo u jednom danu, mnogi će se složiti da je najljepše odvojiti par dana za uživanje „kako Bog zapovijeda“. A to znači i silazak s vrhova u obilazak gradova, posjet restoranima, plažama, barovima, muzejima… Ukratko - spuštanje „na zemlju“ nikad nije bilo gospodskije.

Uz pomoćTurističke zajednice grada Novi Vinodolski, na čijim stranicama možete pronaći detalje i kartu, donosimo vam popis vidikovaca na koje biste se mogli zaputiti već ovog vikenda. S obzirom na ljetne temperature, predlažemo da se zaputite ili u ranim jutarnjim ili poslijepodnevnim satima da svjedočite romantičnim izlascima i zalascima sunca.

Tri vidikovca pronaći ćete na južnom dijelu, oko grada Novi Vinodolski:

Vidikovac Gradina (379 mnm) koji se nalazi iznad naselja Ledenice.
Vidikovac Sviba (753 mnm) ispod Svibe. U blizini vidikovca Sviba se nalaze Nebeski labirinti i Steklena kapelica.
Vidikovac Kuk (301 mnm) kod Krmpota.

A druga tri vidikovca nalaze se na području Vinodolske općine, oko grada Crikvenice. To su:

Vidikovac Mahavica (781 mnm) iznad naselja Drivenik.
Vidikovac Pridva (573 mnm) iznad naselja Grižane tj. Tribalj.
Vidikovac Slipica (446 mnm) iznad naselja Bribir.

S vidikovaca se pruža predivan pogled na Kvarnerski zaljev, Krčki most i otoke, pa sve do Učke. Ispod vas nalaze se jezero Tribalj, Crikvenica i Selce, ali i letjelište Tribalj s kojeg polijeću slobodni „letači“ s paraglidingom.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju