Kada pomislimo da smo vidjeli ono najljepše od Francuske – bilo da je riječ o rivijerama, dolinama, dvorcima ili vrtovima – opet nas uspije iznenaditi. Ovaj put dah oduzima dvorac na vodi smješten u dolini rijeke Loire.

Chateau de Chenonceau jedan je od najpoznatijih dvoraca u dolini na sjeverozapadu zemlje, koja nosi nadimak "vrt Francuske". Za to su zaslužni brojni vinogradi, voćnjaci i polja uz obale rijeke, ali i velebni dvorci koji je krase.

Već u 11. stoljeću spominje se imanje Chenonceau, a u 16. stoljeću spominje se i predivan dvorac koji se prostire poput mosta preko rijeke. Podigli su ga najveći renesansni arhitekti toga doba, a danas je jedan od najposjećenijih dvoraca Francuske. Proglašen je spomenikom kulture, a cijeli kompleks plod je ženske mašte.

U ženskim rukama

Naime, dvorac je bio poklon kralja Henryja II. ljubavnici Diane de Poitiers. Upravo je ona izrazila želju da dvorac prijeđe rijeku na drugu obalu te da se oko njega posadi raskošan vrt pun cvijeća i voćaka.

Kad je kralj Henry II. umro, njegova udovica Catherine de Medici potjerala je ljubavnicu s imanja, natjeravši je da zamijeni ovaj dvorac s drugim. Potom ga je preuzela i dodatno obogatila postojeće vrtove.

Dvorac je u njezinim rukama postao poznat po noćnom životu i proslavama koje su se ovdje odvijale. Štoviše, 1560. se prvi put u Francuskoj mogla vidjeti proslava u obliku vatrometa na nebu.

Nakon Catherinine smrti dvorac je preuzela treća dama, supruga kralja Henryja III. No, ona je ubrzo pala u depresiju nakon muževe smrti i dvorac putuje dalje, ponovno u ruke ljubavnice. Ako vam se već vrti u glavi, pričekajte jer to nije sve.

Henry IV. poklonio je dvorac svojoj ljubavnici Gabrielle d'Estrees, no kako su se s generacijama nagomilali dugovi i svađe za nasljedstvo, sadržaj dvorca je rasprodan. Konačno, u 18. stoljeću kupio ga je bogataš Claude Dupin i dao svojoj supruzi na upravljanje.

Louise Dupin bila je inteligentna, profinjena i lijepa žena koja je u salonu dvorca okupljala najveće face prosvjetiteljstva - od Voltairea do Rousseaua. Čak je uspjela spasiti dvorac od uništenja za vrijeme Francuske revolucije, kad je gladni narod tražio osvetu.

U 19. stoljeću naslijedila ga je Marguerite Pelouze i dala restaurirati. Kad ga je preuredila i organizirala nekoliko svečanih proslava, novca je ponestalo i dvorac je prodan.

Danas je dvorac obnovljen i otvoren za javnost, a u njemu možete provesti cijeli dan i neće vam biti dosadno. Teško je procijeniti što je ljepše, dvorac ili vrtovi i priroda koji ga okružuju. Stoga ne čudi da se ovdje često snimaju i filmovi, a restoran i salon za događanja su uvijek rezervirani tjednima unaprijed.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju