Jedan Redditov forumaš zatražio je savjete za što bezbrižnije putovanje, a neki od njih koje je dobio mogli bi vam biti od koristi. 

1. Ako ste jedan od onih putnika koji upoznaju mjesta kroz tanjure i čaše najbolje je poslušati savjete lokalaca. Također, slobodno se udaljite od glavnih ulica i trgova - za finu hranu vrijedi prošetati. Istražite i tržnice na kojima se mogu skrivati fantastični bistroi, kiosci i restorani u kojima se dobro jede.  

2. Svakako naučite par osnovnih riječi jezika zemlje u koju idete. „Hvala“, „Molim vas“ i slično, riječi su koja otvaraju mnoga vrata, a pomoći će vam i prilikom komunikacije s lokalcima, koji će vidjeti da cijenite njihovu kulturu.

3. Kad tražite prijevoz od hotela do neke destinacije, za preporuku taksija najbolje je pitati na recepciji, jer ako se vraćate u isti hotel, neće vas tako lako pokušati „preveslati“. Naravno, još je bolje dogovoriti termin i cijenu unaprijed, da kasnije ne bude „nismo znali“.

4. Razdvojite novac i kartice među prtljagom. Zašto nositi sve sa sobom, novac će sigurniji biti na nekom mjestu u kući, sobi ili hotelu.

5. Mnogo europskih gradova ima besplatne pješačke ture, koje su, što je najbolje od svega – zbilja besplatne. To je ujedno i odlična prilika za upoznavanje drugih ljudi, učenje povijesti i dobivanje preporuka od vodiča.

6. Budite fleksibilni, jer sigurno neće sve uvijek ići prema planu. Uostalom, tako nastaju i najbolje priče s putovanja.

7. Ne štedite ukoliko vam se nešto posebno sviđa. Jer, kasnije nikad nećete pamtiti koliko vas je stajao let balonom u Kapadokiji ili vožnja gondolom u Veneciji, ali tog osjećaja – vjerojatno ćete se uvijek sjećati.

8. Istražite donose li vam kartice vaše banke popuste za osiguranja, smještaj u hotelima ili popuste na aerodromima pa ih iskoristite u slučaju da vam zatrebaju.   

9. Ukoliko trebate iznajmiti automobil, pokušajte to napraviti u nekom Rent a caru koji se nalazi blizu aerodroma, a ne na samom aerodromu kako biste uštedjeli novac. 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju