Oman, mirna oaza na jugu Arapskog poluotoka smatra jednom od najmiroljubivijih u regiji. Stanovnici su otvoreni turistima, a za sebe će rado reći kako su prijateljski nastrojeni i tolerantni prema drugim kulturama. Osim uzbudljive hrane, običaja i arhitekture, u Omanu ćete pronaći i čudesnu prirodu.

Oman se smjestio na zaravni, koja se na sjeveru strmo spušta u obalnu nizinu Al-Batina, a prema unutrašnjosti prelazi u pustinju Rub‘ al-Khali. U sjevernome dijelu gorje Jabal Akhdar uspinje se do 3018 metara visine. Najveći dio Omana zauzimaju stepe, polupustinje i pustinje.

Na sjeveroistočnom vrhu Arapskog poluotoka pronaći ćete Musandam, omansku enklavu koja je od ostatka zemlje odvojena velikim dijelom teritorija Emirata. Taj kraj ponekad se uspoređuje s Norveškom, i to ne samo zato što se nalazi uz vode bogate naftom.

Baš tamo pustinjske ravnice ustupaju mjesto dramatičnom planinskom krajoliku kojeg čini labirint uvala i zaljeva. No, nije granica između zemalja kriva za izoliranost tog kraja, nego zahtjevan teren. Vijugajući pustinjskom obalom doista je teško je vjerovati da je džungla od betona i stakla u Dubaiju udaljena samo nekoliko sati vožnje. Ovdje nećete naći ni traga neboderima, trgovačkim centrima ili modernih prometnica. Samo je jedna asfaltirana cesta koja povezuje glavni grad pokrajine, Khasab, s ostatkom svijeta preko Ras-Al-Khaimaha.

Musandam - 2 Musandam - 2 (Foto: Shutterstock)

Da biste se kretali kroz pustinjsku unutrašnjost poluotoka, trebat će vam terenac i po mogućnosti malo znanja o lokalnom krajoliku. Mnoga su naselja na poluotoku Musandamu dostupna samo s morske strane, zbog čega se mještani nisu okrenuli turizmu.

Stanovnici govore jedinstvenim jezikom (kumzari) perzijskih korijena s arapskim utjecajem i elementima portugalskog i hindskog. Portugalci su ondje na vrhuncu svoje moći sagradili utvrdu koja i danas postoji u Khasabu, kako bi kontrolirali pomorski promet i trgovinu. U 19. stoljeću došao je red na Britaniju da stupi na poluotok, a nekoliko napuštenih kamenih građevina svjedoči i tom razdoblju u povijesti.

Tijekom viktorijanskog doba ondje je bilo glavno čvorište komunikacijske mreže zahvaljujući ključnoj postaji na telegrafskoj liniji između Londona i Indije.

Musandam - 1 Musandam - 1 (Foto: Shutterstock)

U moderno doba, količina nafte koja svakodnevno prolazi kroz Hormuški tjesnac čini taj uski vodeni pojas možda najvažnijim pomorskim naftnim putem na svijetu. Posjetiteljima je najprivlačnije na poluotoku Musandam upravo more, a s procvatom turizma u Dubaiju i duž obale UAE, sve je više znatiželjnika u tom kraju svijeta.

Stoga i nekoliko lokalaca organizira cjelodnevna krstarenja fjordovima i razgledavanje uvala uz povremene pauze za ronjenje i plivanje, ali i promatranje razigranih dupina. Na izlete se kreće iz Khasaba, koji ima i nekoliko modernih hotela. Većina turista dolazi cestom iz Ras-al-Khaimaha, a do Khasaba se može doći i letovima iz Muscata, omanskog glavnog grada.

Posebno iskustvo: Selo u kojem samo hrabri izlaze nakon zalaska sunca Al Hamra Oman Oman +1 Oman

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju