Devils Tower ili Vražji toranj neobična je stijena-planina u američkoj saveznoj državi Wyoming. Nalazi se na nadmorskoj visini od1558 metara i plato je širine nogometnog terena, a atraktivnom ju čine paralelne linije koje ju krase, kao da ju je netko počešljao vilicom.

Američki predsjednik Theodore Roosevelt 1906. godine proglasio ju je nacionalnim spomenikom, zajedno s okolicom u krugu od 550 hektara. To je ujedno i prvi proglašeni nacionalni spomenik u SAD-u.

U prirodi koja ga okružuje sretnici mogu uočiti jelene, prerijske pse i orlove, a stijena je raj za alpiniste kojima je izazov popeti se na nju dok se ostali samo dive iz podnožja.

Ako ste uočili nedostatak apostrofa u imenu i pomislili da smo ga pogrešno napisali ili krivo preveli – nije do nas. Naime, kada je početkom 20. stoljeća upisivano ime, koje je trebalo biti Devil's Tower, upisano je greškom bez apostrofa i nikad nije ispravljeno.

Iako se dugo raspravljalo o promjeni imena u skladu s nazivima koje su joj dali lokalni autohtoni stanovnici (a za koje je ona svetinja), zbog straha od gubitka prepoznatljivosti među turistima od toga se odustalo. Tako i danas ova stijena ima moćno i zastrašujuće ime. No vrijedi spomenuti zanimljive legende o nastanku ove stijene, prema vjerovanju Indijanaca. Jedna od brojnih je ova:

Djevojčice koje su se igrale u okolnim šumama zatekle su se u nevolji – naišle su na medvjede koji su ih počeli progoniti. Trčale su sve do obližnje stijene, na koju su se popele i počele moliti Velikom Duhu da ih spasi. On je čuo njihove molitve i učinio da stijena naraste prema nebesima kako ih medvjedi ne bi mogli dohvatiti. Kad su stigli do stijene, medvjedi su se pokušali popeti, no nisu uspjeli – ostao je samo trag njihovih šapa. Djevojčice su se vinule u nebesa i pretvorile u sazviježđe koje ovdje nazivamo Vlašići.

Danas je omiljeno mjesto brojnih planinara i odvažnih penjača pa ako se zateknete u blizini obavezno odradite i vi koju turu ili smjer prema vašim sposobnostima i kondiciji, a za sve dodatne informacije kliknite na link.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju