Zovu je najbizarnijom prijestolnicom svijeta – ne jer je kaotična ili zato što njeni stanovnici imaju čudan mentalitet. Štoviše, kada kročite na njeno tlo, primijetit ćete da vladaju red i tišina, zgrade su raskošne, avenije prostrane, sve djeluje nekako skladno… Ali sterilno i prazno.

Osjećat ćete se kao Kevin u Sam u kući, hodajući ulicama i osvrćući se: „Gdje su svi?“

Dobrodošli u Naypyidaw, glavni grad Mianmara tj. nekadašnje Burme. Ceste su tihe, bez automobila, a u hotelskim lobijima možete vidjeti tek pokojeg službenika na šalteru ili čistačicu. Velik dio stanovnika su zapravo vladini službenici koji sjede u uredima pa ih možete vidjeti oko 17 sati kada idu doma.

Ove godine Naypyidaw je neočekivano završio na svjetskim naslovnicama. Sjećate li se slavnog videa s početka 2021. godine, u kojem fitnes instruktorica snima video, ne znajući da se iza nje odvija državni udar? Upravo na toj snimci možete uočiti kolike su gradske avenije i koliko taj prostor djeluje prazno, čak i od prometa.

Vlasti tvrde kako u gradu službeno živi 900 000 ljudi, no mnogi sumnjaju u ove brojke čak i ako se uzme u obzir vrlo niska gustoća naseljenosti.

Grad je četiri puta veći od Londona, šest puta veći od New Yorka i gotovo osam puta veći od Berlina. Njegova veličina (i praznina) najbolje se mogu doživjeti promatrani iz ptičje perspektive ili na Google Earthu, gdje je vidljiva ogromna udaljenost između zgrada – navodno kako bi lakše preživjeli potencijalne napade iz zraka.

Početkom 2000-ih na ovom području nalazila se uglavnom zemlja puna raslinja i potoka, s malim brojem kuća i zgrada. No, hunta koja je preuzela vlast htjela je prijestolnicu daleko od tadašnjeg Yangona. Neki čak tvrde kako su u odabiru lokacije sudjelovali i astrolozi.

Gradnja megalomanskog grada odvijala se u tajnosti, a kada je otkriven, godinu dana se nisu mogli odlučiti za njegovo ime. Dok su ga konačno smislili, mediji su ga već prekrstili u „grad duhova“…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju