Podijeljeno na tri države, okruženo s dva nacionalna parka i u blizini Ohridskog jezera – možda još ima onih koji nisu čuli za Prespansko jezero, ali zato danas istražujemo ovu prelijepu oazu koja nažalost često ostane u sjeni Ohrida (udaljeni su svega desetak kilometara).

Baš zbog toga ovo jezero idealno je za one koji žele manje turizma, a više prirode. Premda i Prespansko jezero iz godine u godinu privlači sve više turista, ovdje još uvijek vlada više mira i tišine.

Kao što smo spomenuli, jezero se prostire na teritoriju triju država: Grčke, Albanije i Makedonije. Ukupne površine je 273 kilometra kvadratna, od koje se najveći dio jezera nalazi u Makedoniji, a najmanji u Albaniji. Najveća dubina jezera iznosi oko 55 metara, a okruženo je brojnim lijepim pješčanim plažama i planinama.

Na jezeru se nalaze dva otoka: Golem grad tj. Zmijski otok na makedonskom dijelu, te Mal Grad na albanskom dijelu. Oba su nenaseljena – osim ako ne računate zmije na Zmijskom otoku - s tim da se na albanskom otoku mogu vidjeti ostaci srednjovjekovnog manastira.

Među zanimljivim prizorima na koje ovdje možete naići su i ribarska kućica te plaža Ribarsko selo u selu Oteševo, ili recimo napušteni hotel Evropa.

Postoji čak i Mala Prespa, prespanska jezerska sestrica na jugu koja se proteže između Grčke i Albanije, a zajedno s Prespanskim jezerom dio je Parka prirode Perspa.

Ovdje inače živi najveća populacija bjeloglavih pelikana u Europi, a u posljednjih tridesetak godina moguće je primijetiti i labudove kako lete iznad jezera. Mala Prespa okružena je planinama, a na njoj se nalaze ostaci ranokršćanske bazilike Svetog Ahileja iz Larise koju je podignuo bugarski car Samuilo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju