Međimurje se već duže vrijeme nalazi na listi najpoželjnijih turističkih destinacija Hrvatske, posebice kad govorimo o aktivnom i zdravom odmoru ispunjenom kulturnim, prirodnim te gastronomskim užicima. Okupajte se u ljekovitoj Termomineralnoj vodi iz dubine Panonskog mora u Termama Sveti Martin, ili se zabavite u Martilandiji –Aquaparku koji nudi pregršt aktivnosti za sve uzraste, a može se pohvaliti s čak 2.600 metara kvadratnih vodenih površina.

Prošećite tamnicama u kojima su bili zatvoreni vještice, neposlušni kmetovi i vojni zarobljenici u Starom gradu Čakovec te istražite novi Muzej nematerijalne baštine - Riznica Međimurja.

Adrenalinski odmor u Parku Prirode Papuk

Park prirode Papuk zbog svoje je iznimne geološke baštine 2015. uvršten na kartu vrijednih UNESCO lokaliteta i tako postao prvi UNESCO geopark u Hrvatskoj. Smjestite se u prvom eko kampu u kontinentalnoj Hrvatskoj, Duboka. Kamp Duboka odlično je polazište za upoznavanje Papuka i lokalnih područja pogodnih za skoro sve vrste aktivnosti poput trčanja, planinarenja, biciklizma, istraživanja poučnih staza i slično.

Zaputite se i do Kuće Panonskog mora u kojoj ćete uz najsuvremeniju tehnologiju moći zaviriti u svijet koji je prije 16 milijuna godina živio na Papuku, tada samo jednom otoku u Panonskom moru. Brojni fosili nekada živućih organizama, mahom morskih životinja, svjedoče o davnoj prošlosti ovog “slavonskog arhipelaga”.

Istražite Zagorje

Na prvi spomen Zagorja, u očima onih koji su ga posjetili javlja se slika zelenih brežuljaka prošaranih vinogradima i kletima. O ranoj povijesti ovog kraja svjedoči Muzej krapinskih neandertalaca koji na interaktivan način tumači fenomen nastanka čovjeka. Smjestio se nedaleko od svjetski poznatog nalazišta Hušnjakovo.

Rodno selo Josipa Broza Tita, poznati Kumrovec, bila je inspiracija za Muzej ''Staro selo'' Kumrovec, najveći tradicijski uređen prostor u Hrvatskoj koji dočarava izgled zagorskog sela s početka 20. stoljeća. Osim biciklističkih staza, ljubitelji jahanja mogu se okušati u jahanju, a od vidikovaca i lokacija koje vrijedi posjetiti tu su Vinagora, Sv. Vid i Stari grad Kostel, smješten sjeverno od Pregrade i s pogledom na udolinu Sutinsku.

Poučno-rekreativna šetnica Kapelščak, Staza kroz krošnje Zelenjak, Bedekovčanska jezera, Športsko-rekreacijsko jezero Jarki, Povijesno-poučna staza Kamenjak, Eko staza Cesargradskom gorom i Izletište Vražja peć samo su još neke destinacije za upoznavanje zagorske prirode i svih njezinih ljepota.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju