Šteta je što većina posjetitelja Egipta zaobilazi njegov drugi najveći grad - Aleksandriju. Bilo da je to zato što traže kulturu i povijest u Kairu i Asuanu ili more i plaže u Sharm El Sheikhu i Hurghadi, Aleksandrija se mnogim turistima ne nalazi često na popisu. Samo neka luksuzna all-inclusive putovanja po Egiptu uključuju Aleksandriju. Svakako, ovaj „trend“ zaobilaženja Aleksandrije bi trebalo promijeniti.

Vjerujemo da vas kao turiste koji prvi put posjećuju Egipat, zanimaju magični hramovi u Luxoru i tržnice glavnog grada, ali i sve pristupačnija Aleksandrija trebala bi se naći na listi destinacija koje jednostavno morate posjetiti. Iznenaditi ćete se koliko će vam se svidjeti.

Pušiti nargilu u modernim, idiličnim kafićima s pogledom na rivu, razgledavanje drevnih ruševina, jutarnje šetnje rivom s pogledom na obitelji koje uživaju na pješčanim plažama i blještavom mediteranskom moru. To je samo maleni dio onog što vas očekuje u Aleksandriji.

Aleksandrija Aleksandrija (Foto: Getty Images)

Vrlo je lako izgubiti se u zavojitim ulicama, naići na prekrasne džamije i razgovarati s lokalcima na ne tako dobrom engleskom jeziku. Okusite neka od najboljih lokalnih peciva, popijte tursku kavu s domaćinima i saznajte što i kako posjetiti prilikom vašeg putovanja u Aleksandriju.

Hrana – jedan od razloga za posjet

Jedno od najvažnijih pitanja prilikom putovanja nam je: gdje dobro jesti? Srećom, Aleksandrija ima mnogo mjesta koja su sjajna, a koja nude zaista ukusnu hranu. Ako prvi put posjećujete ovaj grad, svakako se zaputite do Faul Mohamed Ahmeda.

Ovo je mjesto za izvrstan doručak, ručak i večeru, a restoran je poznat po svom specijalitetu: ful je jednostavan, ali prefin kremasti grah koji ondje pripremaju s tahinijem, limunom, kuminom i češnjakom. S niskim cijenama i prekrasnim tradicionalnim jelima, uključujući falafel koji se topi u ustima i prženi sir, Foul Mohamed Ahmed je veliki hit među lokalnim stanovništvom, pa ako dođete ovamo u vrijeme ručka ili večere, budite spremni kratko pričekati.

Nakon ručka, ili večere, skrenite malo Iza ugla Foul Mohamed Ahmeda, gdje ćete pronaći Delices – idealno mjesto za ležerno piće i snack. S velikim izborom slastica od kojih vam se oči mogu raširiti po ulasku, ovaj zadivljujući restoran ima ogroman izbor za svakoga i to u bilo koje doba dana, uključujući palačinke, tjestenine i petit fours.

Aleksandrija Aleksandrija (Foto: Getty Images)

Aleksandrija je poznata i po plodovima mora, a restoran Kadoura je poznat kao jedan od najboljih restorana u kojima se poslužuje morska hrana. Svježe ulovljena riba iz mediteranskih voda očekuje vas pri ulasku u restoran. Po ulasku odabirete svježu ribu, lignje, škampe ili druge morske plodove koje želite da vam se pripreme, a po odabiru možete uživati uz piće s pogledom na more, dok će kuhari krenuti u pripremanje pravih delicija s vašim odabirom. Može li bolje?

Kako provesti vrijeme u Aleksandriji?

Bilo da jedan dan želite provesti opuštajući se u brojnim kafićima uz kavu, a sljedeći dan uživajući u najpoznatijoj biblioteci na svijetu, Aleksandrija za svakog putnika nudi ponešto.

Jedno od najvećih mjesta u gradu, Bibliotheca Alexandria, san je arhitekta. Sastoji se od brojnih muzeja i galerija, planetarija kao i hrpe i hrpe knjiga (postoji šest specijaliziranih knjižnica!). Nažalost, izvorna knjižnica je izgorjela u požaru, a ponovno je izgrađena tek 2002. godine.

Uz knjižnicu, svakako se zaputite i do Džamije Abu al-Abbas al-Mursi. Jedna od najljepših i najstarijih džamija u Egiptu, sadrži grobnicu sufijskog sveca Abdula Abbasa al-Mursija, španjolskog učenjaka. Izgrađena prvenstveno 1775., kremasto obojena džamija kasnije je redizajnirana sredinom 1900-ih u stilu starog Kaira.

Aleksandrija, Pompejev stup Aleksandrija, Pompejev stup (Foto: Getty Images)

Šetnjom kroz grad lako ćete uočiti i tvrđavu smještenu uz obalu. Tvrđava iz 15. stoljeća, podignuta je na istom mjestu kao i Aleksandrijski svjetionik koji se smatra jednim od sedam svjetskih čuda antičkog svijeta, i jednim od najvažnijih obrambenih objekata uz Sredozemno more. Ovdje možete slobodno pustiti maštu da vas vrati u neka prošla vremena velikog Egipta.

Jedna od najvažnijih atrakcija grada je i nekadašnji dio hrama Serapeum, Pompejev stup, koji su izgradili Rimljani 297. godine. To je jedan od najvećih monolitnih stupova ikada podignutih. Hram se također smatra potomkom stare Aleksandrijske knjižnice, jer se nekada u njemu nalazila velika zbirka knjiga koje nisu baš dospjele na finalno odredište – Aleksandrijsku biblioteku. Svakako pogledajte i sfinge u kompleksu, kao i katakombe!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju