Prema procjenama National Geographica, na svijetu postoji čak 117 milijuna jezera. U silnoj konkurenciji upravo se ovo prema mnogim istraživačima i znanstvenicima može okruniti laskavom titulom najbistrijeg jezera na svijetu – točnije, optički čistog gotovo kao destilirana voda.

Plavo jezero ili kompliciranije rečeno Rotomairewhenua, malo je jezero smješteno u Nacionalnom parku Nelson Lakes na Novom Zelandu.

Istraživanja su pokazala kako vidljivost ovdje seže do čak 80 metara dubine! Time je oboren rekord koji su do 2011. godine držali izvori Te Waikoropupu, također na Novom Zelandu.

Tako bistrom vodom mogu se pohvaliti još određeni dijelovi Pacifika, no oni naravno ne ulaze u kategoriju jezera. Na Plavom jezeru moguće je uočiti čak i ljubičaste nijanse vode koje su vidljive samo u najčišćim vodama u prirodi.

Naravno, postoji jedno „ali“. Bistrinu jezera često pomute obilnije kiše pa vidljivost padne na svega jedan metar. Već nakon nekoliko dana pogled je ponovno nevjerojatan, no treba dobro pogoditi vrijeme dolaska jer je ovo planinsko područje u kojem kiše nisu rijetkost.

Voda koja ga „osvježava“ nalazi se u izvoru na 1200 metara nadmorske visine i čini ga čistim, bistrim i svježim. Njegova je temperatura između 5 i 8 stupnjeva.

Autohtono lokalno stanovništvo Maori smatra ga svetim. Koriste ga u svojim ceremonijama, a upravo su oni ti koji su mu dali ono kompliciranije ime s početka: Rotomairewhenua. U prijevodu ono znači „jezero mirne zemlje“. Vjeruju kako ono omogućuje dušama mrtvih putovanje u pradomovinu svojih ljudi.

Treba li uopće napomenuti koliko je ova regija popularna među ljubiteljima prirode, planinarenja i kampiranja? Kako ne bi bila uz snježne vrhove planina, šume, jezera, rijeke, planinarske staze dugačke 80 kilometara…

Uz maksimalno poštovanje prirode i pravila zaštite okoliša, ovdje rado dolaze planinari i izletnici – pa makar samo baciti pogled pun divljenja, sa sigurne udaljenosti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju