Jedino baranjsko mjesto na samom Dunavu, Batina, iako se u povijesnim dokumentima spominje još prije sedam stoljeća, prosječnom ne-Slavoncu danas poznata je možda tek kao dio imena graničnoga prijelaza prema Srbiji, Batina-Bezdan.

Batina je kroz svoju dugu povijest bila u sastavu mnogih carstava, kraljevina i država, ali njezini su stanovnici uvijek bili vezani uz Dunav. Na Dunavu se lovilo ribu, a na brdu Banska kosa uzgajalo vinovu lozu i - čuvalo granicu. Batina se zvala i Batina Skela, a bila je i važan punkt između Budimpešte i Crnog mora s kojega se rijetko dobro mogao kontrolirati Dunav.

Iako se nalazi uz dvije državne granice, čitava je Baranja i danas nekako zaklonjena i sakrivena. Ali zato jako dobro čuva sjećanje na stara vremena, tajne dobrog vina, ljutih papričica i ribolova, šali se o životu kroz bećarce i zaljubljeno čuva svoje šokačke običaje. 

Sve to možete okusiti i doživjeti iz prve ruke u Podroomu Mandić u Batini, tradicionalnoj baranjskoj kući koja se, nedavno renovirana, iznajmljuje za 120 eura za noć i u svakom detalju progovara o vinskoj tradiciji ovoga kraja. Putnici namjernici u Batini će se vjerojatno zateći zbog neke od vinskih manifestacija u susjedstvu, vinskih podruma i tradicionalnih restorana.

Podroom Mandić uređen je u autohtonom stilu i zadržao je svoj prvobitni oblik, ali je u potpunosti prilagođen današnjim potrebama. U Podroomu Mandić možete uživati u mirnom ili romantičnom odmoru i uživati u vrhunskom vinu i isto takvom ogledu na Dunav, a možete se dogovoriti i da zafeštate s većim društvom.

Načuli smo da vlasnik uskoro namjerava svojim gostima ponuditi lokalne gastro specijalitete i proizvode s lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a do tada jamačno nećete ostati gladni u Batini.

Dok odsjedate u Podroomu Mandić, posjetite Karanac, poznato etno selo i meku za ljubitelje dobre hrane. U slikovitim seoskim krčmama na meniju je isključivo tradicionalna hrana lokalne proizvodnje, a atmosferu će, osim vina, ugrijati i ciganska glazba uživo.

Još jedno mjesto u blizini, poznato po vinskim podrumima ukopanim u južnu stranu Baranjske planine i po čitavim vinskim ulicama, je Zmajevac u kojem su oduvijek svi živjeli u prijateljstvu, i u kojemu je ljut jedino fantastičan mađarski gulaš u restoranu, vinariji i kušaonici vina Josić.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju