Iako ne i najviša hrvatska planina, Velebit je svakako najpoznatija, a jedan od njenih najljepših krajeva je najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj: Sjeverni Velebit. Na južnoj padini vrha Vučjak, smješten je Planinarski dom Zavižan, jedna od omiljenih polazišnih točaka za planinarske ture po Velebitu koji nudi jednostavan prilaz, klupe i odmorišta. Dom se nalazi na 1645 m, povrh strmih livada i gleda na more, zavižansku kotlinu, Veliki Zavižan i Hajdučke kukove.

Zidana jednokatnica otvorena je cijele godine, a planinarima su na raspolaganju dvije blagovaonice, kuhinja i sanitarije te 29 mjesta za noćenje. Odlučite li krenuti prema domu automobilom, možete doći asfaltiranom cestom Sv. Juraj - Krasno - Otočac do Oltara, pa 17 km djelomično asfaltiranom, a djelomično makadamskom cestom do parkirališta na rubu zavižanske kotline. Dom je ujedno i meteorološka postaja Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Zavižan je najsnježnija, najmaglovitija i najvjetrovitija meteorološka postaja s najnižom temperaturom u Hrvatskoj. Kako se Nacionalni park nalazi na sudaru kontinentalne i mediteranske klime vrijeme je ondje nepredvidivo. Šire područje Zavižana ima najveću godišnju količinu oborina u Hrvatskoj s prosječno 50 posto izrazito vlažnih dana, a planinari koji su često na Zavižanu znaju da ovdje ima velik broj maglovitih dana kroz godinu. Na području Zavižana snijeg se zadržava duže od sedam mjeseci, a nerijetko puše i bura.
Zato vrijeme otvaranja parka može varirati od godine do godine. Park je u prosjeku otvoren od svibnja do listopada, ali ovisno o vremenskim prilikama, mogao bi se zatvoriti ranije ili kasnije.Naravno, sve su to sigurnosne mjere koje nas štite. Stoga je najbolje provjeriti je li park otvoren na internetskoj stranici.

Popnete li se planinarskim stazama na neki od okolnih vrhova – vidikovaca moći ćete uživati u pogledu na kvarnerske otoke i Liku. Upravo vizure koje se pružaju sa skupine zavižanskih vrhova (Veliki Zavižan 1676 m, Balinovac 1601 m, Velika (Zavižanska) Kosa 1620 m, Vučjak 1644 m) prizore su za pamćenje.

Odličnu priliku za istraživanje Zavižana mogli biste imati, ako se odlučite na sudjelovanje u ovogodišnjoj velebitskoj pustolovini, Highlander Velebitu. Planinarski događaj koji okuplja zaljubljenike iz cijelog svijeta starta upravo ispod planinarskog doma Zavižan, koji bi vam mogao biti dom dan prije početka avanture života, koja je ove godine na rasporedu od 20. do 25. kolovoza. Ako niste znali na Highlander Velebitu sve nosite u ruksaku kroz preko 100 kilometara velebitskih staza i 5 uzbudljivih dana na kojima prelazite najljepše dijelove naše mitske planine.

Kilometri slobode: Najveća „mala“ avantura koju možete doživjeti u Hrvatskoj Highlander Velebit - 14 Highlander Velebit - 10 Highlander Velebit - 19 +62 Highlander Velebit - 28

Planirate li svoj posjet Velebitu, svakako se zaputite i do Velebitskog botaničkog vrta o kojem smo već ranije pisali. Vrt se nalazi 15 minuta od planinarskog doma Zavižan te broji preko 300 biljnih vrsta, što samoniklih, što onih koje su donesene s ostalih dijelova planine. Tu ćete moći vidjeti i velebitsku degeniju, hrvatsku sibireju, krški runolist, velebitski klinčić, Kitajbelov jaglac te Kitajbelov pakujac.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju